Για την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών

Screen-shot-2010-09-29-at-11.36.58-PM (1)

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπέν Μπαρθ Άιντα εξασφάλισε τη συγκατάθεση τόσο του προέδρου της δημοκρατίας όσο και του κατοχικού ηγέτη, για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις παράνομες εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 19 Απριλίου. Αυτό βέβαια θα γίνει με ταυτόχρονη αποχώρηση του Μπαρμπαρός και μη ανανέωσης της Navtex από τουρκικής πλευράς με αντάλλαγμα βέβαια το πάγωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Ερτούγ επιβεβαίωσε την πιο πάνω διπλωματική πηγή και τοποθέτησε την επανέναρξη των συνομιλιών στα τέλη Απριλίου με αρχές Μάιου.

Τα σοβαρά κράτη και δη αυτά που είναι κατά το ήμισυ κατεχόμενα και με τις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις σε επιθετική διάταξη, δεν προχωρούν σε διαπραγματεύσεις ενόσω βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Είναι ολοφάνερο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός Ελληνισμός θα συρθούν κάτω από την πίεση των μεγάλων δυνάμεων και της Τουρκίας να αποδεχθούν μια κακή, επικίνδυνη και καταστροφική λύση. Μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το Κυπριακό είναι ζήτημα απελευθέρωσης της Κύπρου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, που από το 1974 πάτησε το πόδι στην γη μας. Γι αυτό ας πάψει πλέον η κυπριακή πολιτική ηγεσία να εθελοτυφλεί θεωρώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι μέσω του αποδεδειγμένα άκαρπου και φαύλου δικοινοτικού διαλόγου, μπορούν να αποφασίσουν για την επίλυση του ζητήματος. Η κατοχική και επεκτατική Τουρκία έχει την μοναδική ευθύνη για το Κυπριακό.

Ως Α.Φ.ΈΠΑΛξη θεωρούμε ότι η επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, τόσο υπό τη μορφή που διεξάγεται εδώ και 40 χρόνια, αλλά και η στιγμή που επιλέγεται, μόνο δεινά μπορεί να φέρει για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παράλληλη επανασύνδεση της με την Ελλάδα.

Γραφείο Τύπου
Α.Φ.ΈΠΑΛξης

Leave a comment