Η Εθνεγερσία ως φάρος για διδάγματα

yperpatridos

Η Εθνεγερσία του 1821 απέναντι στην ισχυρή Οθωμανική αυτοκρατορία έγινε σχεδόν 4οο χρόνια μετά την άλωση της πρωτεύουσας του εξελληνισμένου Βυζαντινού κράτους, της Κωνσταντινούπολης. Με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», οι Έλληνες επαναστάτησαν με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού εθνικού κράτους.

Η προπαρασκευή για την επανάσταση είχε γίνει τουλάχιστον απο το 1814, όταν στην Οδησσό ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, με σκοπό την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Η πρώτη επαναστατική ενέργεια σημειώθηκε στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας με ηγέτη τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αλλά καταπνίγηκε στο αίμα. Στα μέσα Μαρτίου του 1821 είχαν ήδη σημειωθεί σποραδικά επεισόδια εναντίων των Οθωμανών, στα Καλάβρυτα, στη Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα και γενικά στη Πελοπόννησο.

Η επανάσταση τον Απρίλιο απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική. Τους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι, μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες, και αφού μεσολάβησε ο φρικτός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων(1823-1825), στις 22 Ιανουαρίου 1830  υπογράφηκε η συνθήκη του Λονδίνου με την οποία αναγνωριζόταν η ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Η Ελληνική Επανάσταση του 21 και η ηρωική αυτή γενιά πρέπει να αποτελούν για μας τους σύγχρονους Έλληνες, τους φωτοδότες προς τους οποίους θα στρεφόμαστε πάντα, για άντληση διδαγμάτων, τα οποία θα μας χρησιμεύσουν για τη μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού.

Γραφείο Τύπου
Α.Φ.ΈΠΑΛξης

Leave a comment