Επαναπροσεγγιστικό Παραλήρημα

ΔΗΣΑΚΕΛ

Τρεις μέρες μετά τη στυγερή δολοφονία της ιστορίας από το ενιαίο πλέον ΔΗΣΑΚΕΛ, το επαναπροσεγγιστικό παραλήρημα συνεχίζεται. Το νεοσύστατο κοινοβουλευτικό κόμμα φαίνεται πως έχει βάλει σαν πρώτιστο στόχο τον αφελληνισμό του νησιού και στη συνέχεια την τουρκοποίηση του μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η αναφορά μας στον αφελληνισμό του νησιού ως πρωταρχικό στόχο του ΔΗΣΑΚΕΛ, βασίζεται στις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται και που αποσκοπούν καθαρά στην «εξοικείωση» της μαθητειώσας κυρίως νεολαίας  με ένα τουρκικό σύστημα εκπαίδευσης.

Αφορμή της τοποθέτησής μας αυτής, είναι η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα από τον ΟΠΕΚ – Οργανισμό για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας – και την Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», με ομιλητές τους βουλευτές του ΔΗΣΑΚΕΛ Αννίτα Δημητρίου και Γιώργο Γεωργίου όπως επίσης και τους συγγραφέα Χρυσόστομο Περικλέους και το γλωσσολόγο Γιώργο Β. Γεωργίου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του Λεξικού των Ιάκωβου Χατζηπιερή και Ορχάν Καπατάς, «Κοινό Λεξικό της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου». Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτές του ΔΗΣΑΚΕΛ είναι ομιλητές σε εκδηλώσεις τέτοιου περιεχομένου. Ας θυμηθούμε την παρόμοια εκδήλωση για παρουσίαση βιβλίων από τ/κ λογοτέχνες και κειμένων τα οποία έχουν ενταχθεί στη διδακτέα ύλη των σχολικών βιβλίων κ.α.

Στα πλαίσια της επαναπροσέγγισης, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μας και βουλευτές πλέον, αγνοούν την ελληνική γλώσσα, αγνοούν την ύπαρξη των τόσων αλλά και βραβευμένων Ελλήνων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Κώστας Μόντης και προσπαθούν να εντάξουν στα σχολεία τουρκοκυπριακά κείμενα, προσπαθούν να διδάξουν νέες διαλέκτους στα πλαίσια της ειρηνικής συμβίωσης. Είναι φανερή πλέον η προσπάθεια τους για χειραγώγηση της νεολαίας προς αυτή την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της «ειρηνικής συμβίωσης» μέσω της Δ.Δ.Ο. Άξιο αναφοράς είναι πως τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν μεγαλώσει και έχουν σπουδάσει διδασκόμενοι την ελληνική γλώσσα. Έχουν «ωριμάσει» μέσα από κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών. Είχαν την τιμή να γεννηθούν Έλληνες.

Η σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων και η σύμπτυξή τους στο ενιαίο ΔΗΣΑΚΕΛ, δεν φαίνεται μόνο μέσα από τη θέσπιση μεθόδων επαναπροσέγγισης. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και συνάμα υπέρ αρκετά για να μπορέσει κάποιος να το κατανοήσει. Ήδη χθες, στην πορεία Καβάζογλου – Μισιαούλλη που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, το παρόν του έδωσε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης. Ανέχτηκε βέβαια ο εν λόγω πατριώτης και τις δηλώσεις του Γ.Γ γραμματέα του ΑΚΕΛ περί λάθος χειρισμών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τις ανέχτηκε, «χωρίς να βγάλει το σακάκι και να επιτεθεί στον Άντρο Κυπριανού και τους υποστηριχτές του». Το παρόν του έδωσε και ο πολιτικός με τις πλέον ‘’σταθερές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις’’, Γιώργος Λιλλήκας που απ’ ό,τι φαίνεται προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες Προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση που δεν επιλεγεί ως ο κοινός υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου.

Ως Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων, θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και την εναντίωσή μας στις προσπάθειες που γίνονται για αφελληνισμό του νησιού και διάπλασης μια νέας εθνικής ταυτότητας μέσα στα πλαίσια της υποτιθέμενης επαναπροσέγγισης. Είναι απαράδεκτο να αφαιρούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, με γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και να προστίθενται κείμενα ξένα προς τον ελληνικότατο πολιτισμό της Κύπρου. Είναι απαράδεκτο να αποφεύγονται αναφορές σε γεγονότα – σταθμούς στην ιστορία, όπως στην περίπτωση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, είτε κατόπιν διαταγών του κατοχικού ηγέτη είτε στα πλαίσια επαναπροσεγγιστικών τακτικών. Πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους πως δεν «πέσαμε από το διάστημα» το 1960 και πως δεν θα «ξαναπέσουμε από το διάστημα» σε περίπτωση διάλυσης με βάση τη Δ.Δ.Ο. Έχουμε στις πλάτες βαριά ελληνικότατη ιστορία την οποία είμαστε υπόχρεοι να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές Ελλήνων της Κύπρου. Και επιτέλους, ας ανοίξουν τα μάτια τους οι τυφλοί υποστηριχτές του ΔΗΣΑΚΕΛ για να μπορέσουν να δουν πως πλέον οι ομοιότητες των «δύο» αυτών κομμάτων είναι περισσότερες από τις ανούσιες διαφορές τους. Επαναπροσέγγιση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει υπό το βάρος της κατοχής, υπό το βάρος των τουρκικών στρατευμάτων, υπό το βάρος των συνθηκών εγγυήσεων, υπό το βάρος των ανυπόστατων συμφωνιών 77 – 79 που οδηγούν στην καταστροφική για τον Ελληνισμό της Κύπρου, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π

Leave a comment