Οι Τούρκοι επιμένουν: “η μετεξέλιξη της ΚΔ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα”

Screen-shot-2010-09-29-at-11.36.58-PM (1)

Μετά τις δηλώσεις του Μπουρτζού, εκπροσώπου του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 4 Φεβρουαρίου περί δημιουργίας «νέας δομής» μετά τη λύση, ορισμένοι οι οποίοι πανηγύριζαν για την παράνομη εκλογή Ακιντζί προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη συγκεκριμένη δήλωση, παραγνωρίζοντας τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Ο Μπουρτζού όμως, την επόμενη μέρα ξεκαθάρισε ότι  «οι νύξεις που γίνονται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι υπέρ της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.»

Η Τουρκία μέσω του εγκάθετου της στην Κύπρο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα δεχθεί, όχι μόνο την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως έχει αλλά ούτε και την υποτιθέμενη μετεξέλιξη της σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Άλλωστε και στην κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 γίνεται αναφορά στη παράγραφο 3 «ότι η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» και στη παράγραφο 4 ότι «Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την διευθέτηση μετά από την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς.»

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι συνομιλίες οδηγούν σε ένα σχέδιο που θα προνοεί όχι αναγνώριση αλλά ούτε καν μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νέο κρατικό μόρφωμα θα προκύψει από παρθενογένεση όπως προβλεπόταν και στο σχέδιο Ανάν.

Γραφείο Τύπου
Ανεξάρτητης Φοιτητικής ΈΠΑΛξης

Leave a comment