Καλλιέργεια ομοσπονδιακής κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου!

Η-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΤΟΥ-ΛΟΓΟΥ-2-300x225

Πιο κάτω παραθέτουμε την επιστολή που αποστείλαμε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου με αφορμή συγκεκριμένη εκδήλωση.

29 Απριλίου 2015

Προς: Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου

Κοινοποίηση: Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Θέμα: Ημερίδα με τίτλο: «Η Κύπρος στην μετά λύσιν εποχή»

Κύριε Πρύτανη,

Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη, με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις αλλά και τις ανησυχίες μας, με αφορμή την ημερίδα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 και είχε τίτλο «Η Κύπρος στην μετά λύσιν εποχή»

Καταρχάς, το Πανεπιστήμιο μας όπως και κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα πρέπει να είναι χώρος διάχυσης ιδεών, ανάπτυξης κριτικής σκέψης και καλλιέργειας μιας πολύπλευρης παιδείας. Οφείλει να προστατεύει και να θωρακίζει την φοιτητική κοινότητα από εξωγενείς παρεμβάσεις και προσπάθειες επιβολής πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης προπαγάνδας, ούτως ώστε να καταστεί και το ίδιο πραγματικά ανεξάρτητο αλλά και φάρος για την κοινωνία.

Επιπλέον, ο απεγκλωβισμός του φοιτητικού συνδικαλισμού από τα κομματικά συμφέροντα κρίνεται πλέον αναγκαίος για την πρόοδο της φοιτητικής κοινότητας αλλά και του Πανεπιστημίου γενικότερα. Δεν ζητούμε μόνο από την πρυτανεία, αλλά από ολόκληρη την ακαδημαϊκή και διοικητική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας, όπως αναπτύξει δημόσιο λόγο γύρω από τον κομματικό παρεμβατισμό και να τον καταδικάσει, διότι προκαλεί, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία, δυσλειτουργία, σήψη και αναξιοκρατία.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι τόσο για το κύρος όσο και για την αξιοπιστία του, το Πανεπιστήμιο μας, επιβάλλεται να έχει ως στόχο την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, επιστημονικά τεκμηριωμένων, οι οποίες θα τίθενται προς αξιολόγηση τόσο προς την πολιτεία όσο και προς την ίδια την κοινωνία. Η άκριτη υιοθέτηση προτάσεων, θέσεων και απόψεων όχι μόνο δεν λειτουργεί προς όφελος του ίδιου και της κοινωνίας, αλλά οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.

Εντούτοις όμως παρατηρείται και μέσα από την προαναφερθείσα ημερίδα, μια προσπάθεια έντονης πολιτικοποίησης του ιδρύματος προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού επισήμως  υιοθετεί τόσο την ομοσπονδιακή λύση για το κυπριακό όσο και την επιδίωξη για καλλιέργεια ομοσπονδιακής κουλτούρας. Με αυτό τον τρόπο όμως το ίδιο το Πανεπιστήμιο αποδέχεται εκ των προτέρων και οικειοθελώς να καταστεί μηχανισμός στα χέρια της πολιτικής εξουσίας η οποία κάθε φορά για τους δικούς της λόγους θα επιδιώκει τέτοιου είδους αναμείξεις και παρεμβάσεις.

Ως προς το περιεχόμενο της εν λόγω ημερίδας, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, γιατί τόσο η θεσμική συνάντηση των παράνομων «πανεπιστημίων» των κατεχομένων με το Πανεπιστήμιο μας, όσο και η πολιτιστική συνεργασία με «φορείς» από τα κατεχόμενα, συμβάλλουν στη σταδιακή αναγνώριση που επιθυμεί να λάβει το κατοχικό καθεστώς, δια μέσου των οργάνων του. Και δυστυχώς το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο βωμό της δήθεν λύσης του κυπριακού, αφειδώλευτα την παραχωρεί.

Άλλωστε αρκετοί Τουρκοκύπριοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο μας, χωρίς κάποιο πρόβλημα, και αυτό θα έπρεπε να γίνει σαφές.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λύση πρέπει να προέλθει από την ίδια τη βάση και να καλύπτει το περί δικαίου αίσθημα. Και η βάση είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, σε αντίθεση με τους ακαδημαϊκούς οι οποιοι αποτελούν με τη σειρά τους μια ελίτ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΑΦΕΠΑΛξης,

-Πρόεδρος-

Κωνσταντίνος Παρέλλης

Leave a comment