Δελτίο τύπου για το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη – Έρογλου

Screen-shot-2010-09-29-at-11.36.58-PM (1)

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος όπως αυτό διέρρευσε στον κυπριακό τύπο, δίνει πολύ σημαντικά στοιχεία για την συμφωνία που έπεται μεταξύ Αναστασιάδη  και Έρογλου και θα οριστικοποιηθεί την προσεχή Τρίτη. Το προσχέδιο εμπεριέχει σημαντικό αριθμό επικίνδυνων και αρνητικών σημείων, πέραν από την μορφή της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Αρχικά η κυριαρχία του κοινού κράτους θα προέρχεται εξίσου από του Έλληνες και τους Τούρκους του νησιού, μια πρόνοια η οποία δίνει την δυνατότητα κατάργησης του, σε περίπτωση απόσχισης ενός εκ των δύο κρατιδίων και άσκησης του δικαιώματος χωριστής αυτοδιάθεσης.
Ακολούθως η ύπαρξη τριών ιθαγενειών εντός του κοινού κράτους παραχωρεί ακόμη ένα βασικό στοιχείο κρατικής κυριαρχίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το δεύτερο βήμα για την ανακήρυξη ξεχωριστού κράτους.
Εν τέλει τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως τις εξουσίες τους χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα ενεργούν με βάση το κατάλοιπο εξουσίας. Δηλαδή γίνεται αναδρομική νομιμοποίηση και αναγνώριση όλων των πράξεων εκτελεστικής νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας του ψευδοκράτους, και συμπληρώνεται το τρίτο βήμα που είναι η πλήρης ανεξαρτησία από τις δομές του κοινού κράτους.

Επομένως είναι εμφανές ότι το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου αποτελεί συνέχεια των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ της 21ης Μαρτίου και 23ης Μαΐου 2008 τα οποία προέβλεπαν συνεταιρισμό των δύο συνιστώντων κρατών. Η εκλογή Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα, ενός ανθρώπου που όχι μόνο στήριξε το σχέδιο Ανάν χωρίς να εκφράσει ποτέ δημόσια ένα mea culpa, αλλά και η στήριξη που του παρέχεται από το ΑΚΕΛ το οποίο από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την έγκριση του στο προσχέδιο και ταυτίστηκε πλήρως με τον Νίκο Αναστασιάδη,  αποτελούν τις εξόφθαλμες αποδείξεις της διαχρονικής και αγαστής συμπόρευσης του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ.O πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ πριν τις εκλογές δεσμευόταν για μη επαναφορά του σχεδίου Ανάν ή άλλου παρόμοιου, αφού υφάρπαξε την ψήφο του κυπριακού λαού, επανήλθε για να «τσιμεντώσει το ΝΑΙ» όπως εύστοχα διατύπωσε το 2004 ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Εμείς ως Α.Φ.ΕΠΑΛξη είχαμε προειδοποιήσει προ πολλού για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν, αλλά δυστυχώς απευθυνόμασταν σε ώτα μη ακουόντων. Ο αγώνας μας για τη διαφώτιση της κυπριακής νεολαίας και του λαού θα συνεχιστεί, ώστε να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της πατρίδας μας και τον ενταφιασμό του κυπριακού.

 

Γραφείο Τύπου
Aνεξάρτητης Φοιτητικής ΕΠΑΛξης

Leave a comment