Φοιτητικά προβλήματα: Εξελίξεις και κινητοποίηση

Δελτίο Τύπου της Ανεξάρτητης Φοιτητικής ΈΠΑΛξης

1415666_3650622361879_1304423234_n

Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη οφείλουμε να τοποθετηθούμε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο sigmalive στις 20 Νοεμβρίου 2013 με τίτλο «Παν. Κύπρου: Κινητοποίηση ΦΕΠΑΝ για το Τμήμα Δημοσιογραφίας» και αφορά τη σημερινή (21 Νοεμβρίου) κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι αλήθεια ότι είχαμε συμφωνήσει για κινητοποίηση και δυναμικά μέτρα σχετικά με το Τμήμα Δημοσιογραφίας. Στο μεταξύ όμως, τύχαμε διαβεβαιώσεων από τη Σύγκλητο ότι δεν πρόκειται να κλείσει το τμήμα και ότι θα προσληφθεί καθηγητής (δεν γνωρίζουμε ακόμα υπό ποιο καθεστώς) ούτως ώστε να λειτουργήσει κανονικά το εν λόγω τμήμα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε άσκοπη την κινητοποίηση στην οποία επέμενε και πραγματοποίησε σήμερα η φοιτητική παράταξη του ΑΚΕΛ, Προοδευτική για δικούς της λόγους και δίνουμε πίστωση στη Σύγκλητο και στην Πρυτανεία για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η κινητοποίηση τώρα πρέπει να στραφεί προς τη Βουλή, η οποία θα πάρει την απόφαση για την πρόσληψη καθηγητή για το Τμήμα Δημοσιογραφίας.

Ως ΑΦΕΠΑΛξη, είχαμε στείλει προ ημερών επιστολή στον Πρύτανη σχετικά με φοιτητικά αιτήματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η διασφάλιση λειτουργίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας, και ενημερώναμε για την πρόθεσή μας να προβούμε σε δυναμικότερα μέτρα, με πρώτο βήμα την 24ωρη απεργία που οργανώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Την επιστολή παραθέτουμε στο τέλος του συγκεκριμένου Δελτίου Τύπου.

Οφείλουμε, πάντως, να επαναλάβουμε την ικανοποίησή μας για τις διαβεβαιώσεις της Συγκλήτου σχετικά με το Τμήμα Δημοσιογραφίας, αλλά θα αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και την υλοποίηση της απόφασης. Μέχρι τότε επιμένουμε και στα υπόλοιπα αιτήματα που θέσαμε σαν Παράταξη και παρατίθενται στην επιστολή προς τον Πρύτανη.

 Η επιστολή όπως στάλθηκε στον Πρύτανη:

 

19 Νοεμβρίου 2013

Προς: Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου

Κοινοποίηση: Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Θέμα: Μέτρα για προάσπιση των φοιτητικών δικαιωμάτων

Κύριε Πρύτανη,

Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη, θεωρούμε συνδικαλιστικό μας χρέος την προάσπιση των φοιτητικών δικαιωμάτων. Όταν βλέπουμε ότι οι συμφοιτητές μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε είναι καθήκον μας να επέμβουμε και όταν αυτά τα προβλήματα δεν επιλύονται, παρά τα όποια διαβήματα γίνονται, τότε πρέπει να επέμβουμε ακόμη δυναμικότερα. Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα και ανησυχίες που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου και την πρόθεσή μας για δυναμικότερα μέτρα προς επίλυσή τους.

Α) Εν πρώτοις ζητούμε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου να θέσει τέρμα με γραπτή της δήλωση, στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετό διάστημα γύρω από το θέμα της επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία που παρέχει το Πανεπιστήμιο μας στους νέους της Κύπρου, θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται και να επεκτείνεται, όχι μόνο ως παράγοντας κοινωνικής πρόνοιας αλλά και ως βάση για την διαμόρφωση μιας νεολαίας με κριτική σκέψη και δράση.

Β) Ακολούθως η απόφαση του Πανεπιστημίου να θέσει τέρμα στην φωταγώγηση των αιθουσών του κτηρίου ΧΩΔ-02 σε ώρες εκτός μαθημάτων, όπου πολλοί φοιτητές συγκεντρώνονται για να διαβάσουν, με το πρόσχημα της υπερκατανάλωσης ρεύματος είναι απαράδεκτη. Ζητούμε την άρση της απόφαση, ούτως ώστε οι φοιτητές που επιθυμούν να διαβάζουν εντός του πανεπιστημιακού χώρου να μπορούν να το πράττουν χωρίς περιορισμούς. Αν λάβουμε υπ’ όψιν, δε, και το γεγονός ότι το ωράριο της βιβλιοθήκης δεν επιτρέπει στους φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε έναν χώρο μελέτης κατά τις βραδινές ώρες, που στην περίπτωση των εργαζόμενων φοιτητών είναι ακόμα πιο απαράδεκτο, το γεγονός του αποκλεισμού του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για μεγάλη μερίδα των φοιτητών.

Γ) Επιπρόσθετα, το ζήτημα των επαναληπτικών εξετάσεων είναι μεγάλης σημασίας για όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και ως εκ τούτου ζητούμε την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων πανεπιστημιακών αρχών και της αρμόδιας επιτροπής της ΦΕ.ΠΑΝ, με στόχο την όσον το δυνατό ταχύτερη θεσμοθέτηση τους ώστε να τεθούν σε εφαρμογή το εαρινό εξάμηνο του 2014.

*Δ) Παράλληλα με τα προαναφερθέντα, το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του τμήματος Δημοσιογραφίας προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες στους φοιτητές του συγκεκριμένου κλάδου σπουδών και στο φοιτητικό κίνημα εν γένει. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να στηρίξει τόσο τους φοιτητές όσο και το ίδιο του το κύρος ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα σπουδών. Εάν όχι, τότε τίθεται θέμα αξιοπιστίας ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας δημιουργώντας σε όλους τους φοιτητές ένα κλίμα αβεβαιότητας με ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας και άλλων προγραμμάτων σπουδών με πρόσχημα τις περικοπές στην παιδεία ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον τόπο μας. (Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για αναστολή λειτουργίας τμήματος του Πανεπιστημίου). Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη απαιτούμε την συνέχιση του προγράμματος σπουδών της Δημοσιογραφίας με οποιοδήποτε κόστος διότι ταπεινή μας άποψη αποτελεί το γεγονός ότι εμείς, οι αυριανοί επιστήμονες, δηλώνουμε έτοιμοι να υπηρετήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα από όποιο πόστο μας ζητηθεί φτάνει αυτή να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας και να λάβει σοβαρά υπόψη της τους φοιτητές, τους αυριανούς φορείς της γνώσης.

Ε) Σχετικά με τους φοιτητές των Κεντρικών Κτηρίων του Πανεπιστημίου στην Καλλιπόλεως, παρατηρήθηκε από πέρσι το απαράδεκτο φαινόμενο να διώχνονται από τον χώρο της καφετέριας αν δεν καταναλώνουν προϊόντα της καφετέριας αλλά φαγώσιμα που έφεραν από το σπίτι τους. Αντιλαμβανόμαστε τη λογική των ιδιοκτητών της καφετέριας, αλλά η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη. Πέραν των ψηλών τιμών των φαγητών της καφετέριας, ειδικά στις μέρες μας με την οικονομική κρίση που έχει κτυπήσει πολλά σπίτια, δεν είναι εύκολο για όλους τους φοιτητές να αγοράζουν έτοιμο φαγητό. Επίσης, πρέπει να αναλογιστείτε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για να καθίσουν οι φοιτητές να γευματίσουν, ιδίως τον χειμώνα που ο καιρός αποτελεί εμπόδιο στο να καθίσουν σε ένα παγκάκι για παράδειγμα (αν και το να υποχρεώνονται οι φοιτητές να γευματίζουν σε παγκάκια θυμίζει άλλες καταστάσεις και όχι ένα ευρωπαϊκό – σύγχρονο πανεπιστήμιο). Και φέτος έγιναν παράπονα από συμφοιτητές μας ότι ισχύει η ίδια πολιτική. Πρέπει, ως εκ τούτου, να επιληφθείτε του θέματος και είτε να προβείτε στους απαραίτητους διακανονισμούς με τους υπευθύνους της καφετέριας, είτε να στεγαστεί ένας χώρος για να μπορούν να γευματίσουν οι φοιτητές που δεν θέλουν ή δεν δύνανται να αγοράσουν τα προϊόντα της καφετέριας.

ΣΤ) Ο απεγκλωβισμός του φοιτητικού συνδικαλισμού από τα κομματικά συμφέροντα κρίνεται πλέον αναγκαίος για την πρόοδο του φοιτητικού κόσμου αλλά και το πανεπιστήμιο γενικότερα. Δεν ζητούμε μόνο από την πρυτανεία, αλλά από ολόκληρη την ακαδημαϊκή και διοικητική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας, όπως αναπτύξει δημόσιο λόγο που να καταδικάζει τον κομματικό παρεμβατισμό εντός του Πανεπιστημίου διότι προκαλεί, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία, δυσλειτουργία, σήψη και αναξιοκρατία. Το Πανεπιστήμιο μας, ως μορφωτικό ίδρυμα, οφείλει να προστατεύσει και να αναπτύξει την ελεύθερη, κριτική σκέψη των φοιτητών, θωρακίζοντας τους από κάθε κομματική παρέμβαση εντός της φοιτητικής κοινότητας.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι, όπως προαναφέρθηκε, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε δυναμικότερα μέτρα προκειμένου να υπάρξει σωστός χειρισμός των θεμάτων που θίγονται στην επιστολή. Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι ως πρώτο μέτρο, αποφασίσαμε ότι τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε συμβολικά να απέχουμε 24 ώρες από τα πανεπιστημιακά μας μαθήματα και να διαμείνουμε στον χώρο του Πανεπιστημίου προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε παράλληλα περισσότερους συμφοιτητές μας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΑΦΕΠΑΛξης,

Ξένιος Μεσαρίτης

-Πρόεδρος-

 *Δόθηκαν ήδη διαβεβαιώσεις από τη Σύγκλητο για το ζήτημα.

Leave a comment