Δημοκρατία και δικαιοσύνη στο βωμό της γραφειοκρατίας

1291894_10153126744415577_739376168_n

Ως  φοιτητικό κίνημα του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναπόσπαστο κομμάτι  της κυπριακής κοινωνίας, είναι καθήκον μας να παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας. Έτσι, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη των συμπολιτών μας για κάθαρση έστω και την υστάτη, επιβάλλεται να σταθούμε αυστηροί κριτές απέναντι στην αμφισβήτηση των εργασιών που εκτελούνται για διερεύνηση των αιτιών και ανεύρεση των υπευθύνων της κυπριακής οικονομικής κρίσης.

«Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος»,

Αλβέρτος Αϊνστάιν, 1879-1955, γερμανοεβραίος φυσικός

Ως Α.Φ.ΈΠΑΛξη, θεωρούμε ότι οι νόμοι και οι κανόνες ενός κράτους πρέπει να εξυπηρετούν τους ίδιους τους πολίτες του κράτους, αλλιώς το κρατικό μόρφωμα καταντά ένας βραχνάς για το σύνολο της κοινωνίας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα ίσως μόνο των νομοθετών. Εξάλλου, αυτή είναι η ουσία του κοινωνικού συμβολαίου που διέπει όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

Με πρόσχημα το άρθρο 2-α του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, νομικοί κύκλοι, κυρίως του ΑΚΕΛ, αμφισβητούν την εγκυρότητα της Ερευνητικής Επιτροπής λόγω και της πιθανής δίωξης του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά την ξαφνική αποχώρησή του από την ανακριτική διαδικασία της επιτροπής. Θεωρούμε αδικαιολόγητο το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ, κατά τη σύσταση της επιτροπής, δεν έφερε τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις, αλλά με το εν λόγω συμβάν άρχισε η παραφιλολογία και η επίκληση σε νομικίστικους όρους. Εξάλλου, η στάση του τέως Προέδρου, ήταν προσβλητική και απαξιωτική έναντι των θεσμών, όταν ακόμα οι νομικοί του σύμβουλοι δεν είχαν ανακαλύψει τα «παραθυράκια» στη νομοθεσία για να ισχυριστούν ότι η Επιτροπή είναι παρανόμως συστημένη. Ως εκ τούτου, μπορούμε να κρίνουμε και να καταλάβουμε το ποιόν, τη στάση και την αντίληψη του συγκεκριμένου ατόμου, και κατ’ επέκτασιν του κομματικού του χώρου, έναντι των θεσμών του κράτους και της βούλησης για απονομή δικαιοσύνης.

Επίσης, ως Α.Φ.ΈΠΑΛξη, θέλουμε να υπενθυμίσουμε και τη στάση του τότε κυβερνώντος κόμματος στη διερευνητική επιτροπή για το Μαρί υπό τον Πόλυ Πολυβίου. Στη μονομελή επιτροπή που συστάθηκε από τον Δημήτρη Χριστόφια, που πέρασε και ο ίδιος από ανάκριση και βάσει του πορίσματος κρίθηκε άμεσα υπαίτιος για την τραγωδία στο Μαρί της 11 Ιουλίου του 2011. Τότε, σε αντίθεση με τις αρχικές διακηρύξεις περί πλήρους αποδοχής της κυβέρνησης στο όποιο αποτέλεσμα του πορίσματος Πολυβίου, η αμφισβήτηση εκ μέρους των κυβερνώντων επήλθε με την ανάγνωση του πορίσματος.

Ως Α.Φ.ΈΠΑΛξη, κακίζουμε τη στάση του ΑΚΕΛ και θεωρούμε την εξέλιξη αυτή πράξη ευθυνοφοβίας, θεωρώντας ότι η εμπλοκή νομικίστικων όρων για καθυστέρηση της διαδικασίας για κάθαρση αποτελεί για τους φοιτητές, και εν γένει για την κοινωνία, θυσία της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στον βωμό της γραφειοκρατίας και των κομματικών μικροσυμφερόντων. Αναμένουμε ότι το ΑΚΕΛ και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αντί να ασπάζονται καθεστωτικές αντιλήψεις όπως το «δεν πρέπει να δικάζονται πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές φιλοσοφίες», και θα σταματήσουν να κρύβονται πίσω από γραφεία, από «παραθυράκια» και από ασυλίες, και πως με πλήρη διαφάνεια θα υποδείξουν τους πραγματικούς ένοχους, και όχι βεβαίως αποδιοπομπαίους τράγους.

Παραθέτουμε το προαναφερθέν άρθρο:

«2.-(1) ΤΟ Υπουργικό Συμβούλιο ή -αν διαφανεί ότι στα προς διερεύνηση ζητήματα εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή υπουργός ή αξιωματούχος που διορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο– ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει εξουσία: (α) να διορίζει, με Διάταγμα, Ερευνητική Επιτροπή, που να αποτελείται από τρεις ή περισσότερους Επιτρόπους, για να εξετάζει τέτοια ζητήματα που δύνανται να αναφέρονται σε αυτήν και να αναφέρει γι’ αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο ή τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανάλογα με την περίπτωση.»

Leave a comment