Δεν θα αποτελέσουμε την γενία του εξευτελισμού. Θα γίνουμε η γεννιά που τον ανέτρεψε!

Tο φιάσκο της, ίσως χειρότερης, κυβέρνησης που έχει δει η πατρίδα μας συνεχίζεται. Μετά τoν εθνικό εξευτελισμό με τις προτάσεις Χριστόφια όσο αφορά το Κυπριακό, την ανατίναξη της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί και τον άδικο χαμό 13 συνανθρώπων μας, τα απανωτά σκάνδαλα ρουσφετιού (email στο ΑΚΕΛ, διορισμός Χαννίδη κτλ), έρχεται να προστεθεί στις επιτυχίες της Κυβέρνησης της “Δίκαιης Κοινωνίας” και η αίτηση στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, καθώς και η κρούση στο ΔΝΤ (όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονιομικών). Και όλα αυτά όταν προκλητικά οι κυβερνώντες κοροΐδευαν τον λαό ότι “η κρίση θα μας αγγίξει ξώπετσα” και ότι “η οικονομία μας πάει καλά”.

Συνεχίζοντας μάλιστα την αυταρχική τους στάση, διεκδικώντας το “αλάθητο”, όπως και στα υπόλοιπα θέματα με προεξέχον το Μαρί, δεν παραδέχτηκαν τα δικά τους ατοπήματα, προσπάθησαν δε να μετατοπίσουν τις ευθύνες στις τράπεζες και στην έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Πόσο μπορεί να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας οι κυβερνώντες όταν παραδέχονται ότι τα χρήματα που χρειάζονται για τη Λαϊκή Τράπεζα είναι 2 δις. ενώ η αίτηση στον Μηχανισμό Στήριξης αφορά 8 δις., χωρίς να υπολογίζουμε τα δάνεια που διαπραγματεύονται από Ρωσία και Κίνα, καθώς και την κρούση στο ΔΝΤ. Ναι, “η κρίση είναι παγκόσμια” όπως μας θυμίζουν καθημερινά ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί του, αλλά δεν μας εξήγησαν πώς μια οικονομία με πλεόνασμα, από τις καλύτερες στην Ευρώπη, κατήντησε να είναι μόλις η πέπμτπη χώρα που ζητά ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης.

Τα δείγματα υπήρχαν από πριν. Για ένα περίεργο λόγο η κυβέρνηση Χριστόφια προσπάθησε να αντλήσει οικονομικούς πόρους κτυπώντας τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο (των οποίων τις διαδικασίες μετέτρεψε σε εξονυχιστική ανάκριση), τα οικονομικά βοηθήματα και τις κοινωνικές πρόνοιες. Η ανεργία, οι σπατάλες και η έλλειψη μέτρων είναι τα κομμάτια που σχηματίζουν το σημερινό παζλ του κοινωνικού, εθνικού και πλέον οικονομικού εξευτελισμού της Πατρίδας μας.

Και πώς να μην αγανακτεί κάποιος όταν βιώνει τον ρατσισμό στην ίδιά του την πατρίδα, αφού τη στιγμή που η Κύπρος αναγκάζεται να κάνει αίτηση για στο Μηχανισμό Στήριξης, οι «Τ/κ» λαμβάνουν κανονικά επιδόματα, χωρίς τις χρονοτριβές που αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος λαός, διαμένοντας στα κατεχόμενα, μη πληρώνοντας φόρους και έχοντας το δίπορτο.

Πώς να μην αναρωτίεται κάποιος και να μην είναι οργισμένος, όταν το ένα σκάνδαλο ακολουθεί το άλλο; Διορισμοί συγγενών, ιδιωτικά jet, καινούργιες λιμουζίνες, ανακαινίσεις προεδρικού, οδοντοστοιχίες, κτλ. Πως να μην οργίζεται η νεολαία όταν η ανεργία κτυπά κόκκινο και η φοιτητική χορηγία συρρικνώνεται.

Θεωρούμε πως η ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στηριξης θα αποτελέσει κόλαφο για την οικονομία μας και ακολούθως για την εθνική ανεξαρτησία μας. Γιατί μια διαλυμένη οικονομικά Κύπρος δεν θα μπορέσει να αντέξει και τα κτυπήματα που θα ακολουθήσουν στο Εθνικό μας ζήτημα. Η εγωπαθέστατη συμπεριφορά των κυβερνώντων πρέπει να πάψει. Να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί η κρισή, να στηριχτεί η νεολαία και να κινηθεί η αγορά. Να δοθούν κίνητρα.

Τα λάθη σας κύριοι δεν θα τα πληρώσει ο λαός. Σαν Φοιτητικό Συνδικαλιστικό κίνημα θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των Εθνικών και Κοινωνικών αγώνων. Δεν θα αποτελέσουμε την γενία του εξευτελισμού. Θα γίνουμε η γεννιά που τον ανέτρεψε!

Γραφείο Τύπου
Α.Φ.ΕΠΑΛξης Πανεπιστημίου Κύπρου

Leave a comment