Ακύρωση της “ΤΑΜΣ Νικηφόρος”

596__-231

Η «ΤAMΣ Νικηφόρος» είναι η μεγαλύτερη άσκηση της Εθνικής Φρουράς που διεξάγεται κάθε χρόνο τον μήνα Οκτώβριο.
Στόχος της είναι η εξοικείωση των στρατιωτών και εφέδρων σε συνθήκες πολέμου, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν την πατρίδα μας από οποιαδήποτε ξένη επιβουλή.

Η σημασία της, όμως, δυστυχώς έχει υποτιμηθεί από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Άμυνας. Αλλιώς δεν θα ήταν δυνατόν μια άσκηση ζωτικής σημασίας να ακυρωνόταν ως δήθεν ένδειξη καλής θελήσεως!

Μπορεί η συγκεκριμένη ενέργεια να χειροκροτήθηκε από τον διεθνή παράγοντα. Μήπως όμως ο διεθνής παράγοντας θα σώσει την Κύπρο από μία νέα ξένη επέμβαση;

Καταρχάς, όσο μηδαμινή και να θεωρούμε την πιθανότητα μιας νέας ένοπλης σύρραξης, οφείλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ποιος θα προστατέψει τον Κύπριο πολίτη από μια νέα ξένη εχθρική επιβουλή;

Κανένας μα κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσουμε τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Η άσκηση «Νικηφόρος», δεν θα έπρεπε να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, αφού η διεξαγωγή της αποβλέπει στην προστασία της Κύπρου και όχι σε κατακτητικές βλέψεις όπως πολλές στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας.
Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να εξισώνουμε την άσκηση «Νικηφόρος» με την άσκηση «Ταύρος» ή οποιαδήποτε άλλη πολεμική άσκηση του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Η Εθνική Φρουρά είναι ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν κάποιος θα έπρεπε να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις ως ένδειξη καλής θελήσεως, αυτός είναι η Τουρκία.

Η ακύρωση της «Νικηφόρος» επίσης, καθιστά την Κύπρο την μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν πραγματοποιεί ασκήσεις στοιχειώδους προστασίας των πολιτών της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αυτό θέλουμε;

Leave a comment