Όταν ένας φοιτητής ακούσει «ΠΟΦΕΝ» σκέφτεται έναν φορέα στον οποίον μετέχουν όλες οι φοιτητικές ενώσεις.

Μέσα στην ΠΟΦΕΝ είναι όλες οι κομματικές παρατάξεις πλην εμάς, τους αυτόνομους αντιομοσπονδιακούς φοιτητές.

Ως πλέον δημοκράτες φημιζόμαστε για την ελεύθερη μας σκέψη και για την αποστασιοποίησή μας από τις κομματικές παρατάξεις του τόπου.  Αυτονομία για μας είναι τρόπος ζωής.

Συνεχίζοντας, σκοπός μας είναι να ξεκαθαρίσουμε γιατί δεν μετέχουμε στην αντιδημοκρατική ΠΟΦΕΝ και να καταλάβει  κάθε φοιτητής ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλημα δημοκρατίας στην εν λόγω Ένωση.

Το καταστατικό της ΠΟΦΕΝ αναφέρει ρητά:

Άρθρο 3.3α : “Συμμετοχή των φοιτητών στον αγώνα για μιαν Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, ανεξάρτητη, εδαφικά ακέραιη, κυρίαρχη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.” και πιο κάτω:

Άρθρο 4.4α

Οι Φοιτητικές Ενώσεις – μέλη έχουν υποχρέωση:

α. Να αποδέχονται το καταστατικό της Ομοσπονδίας και να εργάζονται ενεργά για την πραγματοποίηση των αρχών και των σκοπών της.

και ακόμη

Άρθρο 5.1α

ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ

Φοιτητική Ένωση – μέλος μπορεί να αποβληθεί από την Ομοσπονδία σε περίπτωση κατά την οποία:

α. Απομακρύνεται ή παραβιάζει το παρόν καταστατικό.

Από μια Ένωση η οποία εκπροσωπεί τόσες διαφορετικές φωνές θα περιμέναμε πιο δημοκρατική αντιμετώπιση όσο αφορά τουλάχιστο το Εθνικό μας ζήτημα. Γενικά, η ΠΟΦΕΝ, στερεί το δικαίωμά σου να έχεις άλλη άποψη στο πιο μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου μας, το κυπριακό.

Παράδειγμα, κάποιος φοιτητής ή παράταξη αποφασίζει ότι η ομοσπονδιακή λύση φέρει κινδύνους για την Κύπρο μας και δεν είναι δίκαιη και βιώσιμη λύση. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΦΕΝ διαγράφεται λόγω του ότι “απομακρύνθηκε ή παραβίασε το καταστατικό”. Δεν θα μετρά η άποψή του, δεν θα υπάρξει συζήτηση επι του θέματος.  Αυτό είναι που επικαλείται το καταστατικό της ΠΟΦΕΝ στο άρθο 2.1;

Άρθρο 2.1

Πίστη στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών.

Με αυτό το οξύμωρο και αντιδημοκρατικό καταστατικό δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στην ΠΟΦΕΝ ακόμη κι αν μετέχουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις του τόπου.

Το θεωρούμε ύβρη προς την δημοκρατία και προς την ελευθερία της γνώμης και της άποψης.  Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί μετέχουν όλες οι “δημοκρατικές” κομματικές παρατάξεις στην ΠΟΦΕΝ και ακόμη δεν καταλαβαίνουμε γιατί διερωτούνται για την άρνηση μας να μπούμε στην ΠΟΦΕΝ.

Μέρος Β΄

Η ακελική πτέρυγα κατάφερε με ύπουλο και αντιδημοκρατικό τρόπο να κυριαρχήσει στην ΠΟΦΕΝ.

Αφού “κυριάρχησε” σε πολλές φοιτητικές περιφέρειες, που δεν υπάρχει άλλη παράταξη (όπως η Βουλγαρία), “πήρε” 100% τις θέσεις της “φοιτητικής ένωσης” και πήρε επιπλέον “δωρεάν” έδρες στην ΠΟΦΕΝ. Έτσι με την ανοχή των υπολοίπων παρατάξεων μπορεί πολύ εύκολα να περνά τα θέματά της ετσιθελικά.

Θα δείτε και σε πολλά δελτία τους το παράλογο: “Στην Βουλγαρία πήραμε 100%”. Σάμπως και ψήφισαν οι φοιτητές όλοι Προοδευτική!

Συνοψίζοντας, ως Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη και γενικότερα ως ΕΦΑΕΦΠ, θεωρούμε αντιδημοκρατική την ΠΟΦΕΝ και υποχείριο των κομματικών βουλήσεων και επιδιώξεων. Είναι όργανο το οποίο θεωρείται σημαντικό αλλά στην ουσία είναι μια τρύπα στο νερό όσο αφορά τα φοιτητικά θέματα καθώς δεν ακούγεται η φωνή του φοιτητή αλλά η φωνή των κομμάτων.

Προτείνουμε, να δοθούν ελευθερίες στο καταστατικό της ΠΟΦΕΝ για τις απόψεις, της κάθε φοιτητικής παράταξης και όχι να περιορίζει δικτατορικά τη σκέψη του κάθε φοιτητή.

Εμείς συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το ρητό: “Σκέφτομαι, άρα υπάρχω” και να αγωνιζόμαστε για ένα πιο δημοκρατικό και αυτόνομο φοιτητικό κίνημα.