Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες μας οφείλουμε να συγχαρούμε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ομιλία του στην χθεσινή αποφοίτηση των Μεταπτυχιακών φοιτητών και να συμφωνήσουμε πως πράγματι τούτος ο λαός αξίζει περισσότερη δημοκρατία έστω και αν δεν το αντέχουν κάποιοι.
πηγή Sigmalive
Πολιτικούς κλυνωδισμούς προκάλεσε η ψεσινή τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου ενόχλησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κλήθηκε δήθεν ως τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου για να ακούσει τα εξ’ αμάξης.
Δημόσια πρόσκληση για διάλογο με επίκεντρο την παγκόσμια κρίση απηύθυνε χθες βράδυ στην Πρυτανεία και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε κατά την διάρκεια τελετής αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε έντονα από την ομιλία του κ. Χριστοφίδη, ο οποίος ανέφερε ότι « ο κυπριακός λαός μας και οι επόμενες γενιές αξίζουν κάτι καλύτερο, αξίζουν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη λογοδοσία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από τη θλίψη και τα γεγονότα του καλοκαιριού, να στήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, πιο υγιές και πιο σύγχρονο».
Μίλησε επίσης για την ανάγκη να συνταχθούμε πλήρως, όπως είπε, και χωρίς ταλαντεύσεις με τους συμμάχους μας στην ΕΕ για να χαραχτεί νέα εθνική στρατηγική.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη για την ωραία, καθ’ έδρας όπως είπε ομιλία του και κάλεσε τον ίδιο , την Πρυτανεία στο σύνολό της αλλά και την Σύγκλητο, «να συζητήσουν προκομμένα σε ένα επιστημονικό επίπεδο, τα ζητήματα της κρίσης , της παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει και βάθος και εύρος και δεν είναι τυχαία η κρίση και δεν έχει χτυπήσει μόνο την Κύπρο».
Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος λέγοντας ότι δεν του αρέσει να είναι δήθεν το τιμώμενο πρόσωπο σε μία εκδήλωση και να ακούει τα εξ’ αμάξης.
Οι αντιδράσεις Κυπριανού – Αναστασιάδη
Τα όσα λέχθηκαν χθες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σχολίασαν τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρύτανης δεν ήρθη στο ύψος της θέσης του. ”Οι ακαδημαϊκοί έχουν σίγουρα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία και είναι σημαντικό να έχουν άποψη και να τη διατυπώνουν και δημόσια”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ωστόσο ότι όσο σημαντικό όμως είναι να είναι μέρος της κοινωνίας και να διατυπώνουν απόψεις άλλο τόσο σημαντικό είναι να είναι ισορροπημένη η διατύπωση αυτών των απόψεων και οι ίδιοι να δείχνουν ότι καθοδηγούνται από μια δεοντολογία και αντικειμενικότητα. ”Λυπούμαι να πω ότι ο Πρύτανης, δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, για πολλαπλή φορά δεν τα έχει καταφέρει να αρθεί στο ύψος ενός Πρύτανη Πανεπιστημίου”, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Από την πλευρά του και με κριτική διάθεση προς την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι θέμα νοοτροπίας». Όπως είπε, «πρωτόγνωρο εξίσου είναι να διώκονται πέντε πολίτες όχι για εξύβριση αλλά για πρόκληση οχληρίας γιατί άσκησαν κριτική ή πιθανότητα και λόγω αγανάκτησης να υπερέβησαν τα εσκαμμένα και να εκστόμισαν και ύβρεις. Όμως ποτέ προηγούμενα κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε ποτέ να διωχθεί πολίτης γιατί τάχα εθίγετο το κύρος του θεσμού το οποίο εκπροσωπεί. Οι θεσμοί προστατεύονται από τις προσωπικότητες που εβρίσκονται και καταλαμβάνουν τις θέσεις», κατέληξε.