Το Καστελόριζο χρειάζεται τη στήριξή σου! Οι ακρίτες του Καστελόριζου ζουν απομονωμένοι από το ελλαδικό κράτος. Απ’ όταν πιθανολογήθηκε ότι στα θαλάσσια ύδατά του μπορεί να υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο, η Τουρκία άρχισε να τα παραβιάζει και να διεκδικεί τον υποθαλάσσιο πλούτο. Το σχολείο του νησιού, προπύργιο της Ελληνικότητάς του απειλείται με κλείσιμο. Το ελλαδικό κράτος έχει αφήσει αποκομμένους τους ακρίτες μας και σ’ έκτακτα, για παράδειγμα, περιστατικά οι ασθενείς μεταφέρονται στην Τουρκία. Πέραν της τουριστικής περιόδου, το Καστελόριζο μετρά 350 κατοίκους. Τ’ αδέλφια μας χρειάζονται τη στήριξή μας με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμα και την ηθική.
Η Α.Φ.ΕΠΑΛξη, συμμετέχοντας στις διάφορες κινητοποιήσεις που γίνονται για το Καστελόριζο, ενημερώνει ότι την Τετάρτη (16/03) , από τις 10:00 μέχρι τις 16:30, στο τραπεζάκι της παράταξης στην πανεπιστημιούπολη, θα υπάρχουν καρτ-ποστάλ, τις οποίες σας καλούμε να συμπληρώσετε μ’ ευχές προς τους ακρίτες του Καστελόριζου. Παράλληλα, καλούμε όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να φέρουν ένα παλιό βιβλίο για να το δωρίσουμε στο σχολείο του νησιού με τις ευχές του αποστολέα. (Πατήστε στο Διαβάστε περισσότερα για να ενημερωθείτε για διάφορες εκστρατείες).
Για πληροφορίες: 99-914208 Μιχάλης , 99-799927 Ξένιος , epalxi@gmail.com
«Εκστρατεία Εμπροσθοφύλακα: Στέλνω μια κάρτα στο Καστελόριζο!»
24 Δεκεμβρίου 2010
Συντακτική Ομάδα
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ
Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της ανατολική Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμπο που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αδύνατη.
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αν τύχει σωστής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα μπορεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα που την οδηγούν επιλογές υποτέλειας τύπου ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, «αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη “Ηρόδοτος”, που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια» [1]. Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί την τοποστρατηγική σπουδαιότητα του Καστελόριζου, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.
Αναφερθήκαμε ήδη στην σπουδαιότητα της πρόσφατης συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η Κύπρος έχει ήδη κάνει παρόμοιες κινήσεις επί Τάσσου Παπαδόπουλου με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Απορήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν κάνει παρόμοια κίνηση αφού η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν αποτελεί μόνο οικονομική προτεραιότητα, αλλά αποτελεί εθνική ανάγκη για την επιβίωση του Ελληνισμού στον γεωπολιτικό χάρτη, και αυτό διότι τα χωρικά μας ύδατα συμπίπτουν, και αυτό οφείλεται στις δυνατότητες που μας παρέχει η ευλογία της ύπαρξης του Καστελόριζου [2].
Ο Στρατηγικός Αναλυτής Καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, γράφει τα εξής σημαντικά για το Καστελόριζο:
«Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά.
» Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας.» [3]
Δυστυχώς, παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου όσον αφορά την ΑΟΖ και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και συνεπώς προσπαθεί να τα αποσυνδέσει από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να τα παρουσιάσει ως αποκομμένες νησίδες [4]. Σύμφωνα με τον ‘Ριζοσπάστη’, οι Τούρκοι, με την ανοχή του ΝΑΤΟ, μεθοδεύουν δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται να έχει αποδεχθεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη γενικότερη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των δικαιωμάτων της κάθε χώρας [5].
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, λοιπόν, φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επι χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα» [6].
Όποτε και αν το θυμηθείτε θα είναι καλοδεχούμενη η προσφορά Σας (πληροφορίες εδώ)
Την περασμένη εβδομάδα τα 24grammata.com ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πανέμορφο και ακριτικό Καστελόριζο. Προσπαθήσαμε, με 46 άρθρα σε 4 γλώσσες, να μεταφέρουμε οτιδήποτε αξιόλογο έχει γραφτεί και, σήμερα, σας το παρουσιάζουμε με τη μορφή του free ebook.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους αναγνώστες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αποστολή βιβλίων στο Δημοτικό σχολείο Μεγίστης.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, νοιώθουμε υπόχρεοι, τους περισσότερους από 500 ιστότοπους (μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα), που προσφέρθηκαν αυθόρμητα να παρουσιάσουν και να προβάλλουν την εκστρατεία μας. Αποδεικνύοντας πως η φωνή του διαδικτύου μπορεί να γίνει η πιο ηχηρή φωνή των Μέσων Επικοινωνίας, όταν ενωθεί γύρω από έναν κοινό σκοπό.
Δεκάδες αναγνώστες μας έγραψαν και μας ζήτησαν τρόπους αποστολής πολλών δεμάτων βιβλίων * Για όλους αυτούς αναζητείται μια ιδιαίτερη λύση για οικονομική αποστολή
Σε κάθε περίπτωση γνωρίστε και βάλτε στη ζωή σας το ακριτικό Καστελόριζο.
Ας γίνει το βιβλίο, που κιτρινίζει στη βιβλιοθήκη σας, η αόρατη κλωστή που θα σας δέσει για πάντα με το ωραιότερο νησί του Αιγαίου.
*για παράδειγμα:
Καλησπέρα σας,
Έχω τη δυνατότητα να προσφέρω μία εγκυκλοπαίδεια για το Δημοτικό Σχολείο της Μεγίστης – Καστελόριζο.
Η διεύθυνσή μου είναι:
Με εκτίμηση
Αρχ…(τα στοιχεία του αποστολέα στη διάθεση του 24grammata.com)
ή
Παρακαλώ ενημερώστε με, με ποιόν τρόπο μπορώ να αποστείλω διάφορα βιβλία (αρκετά)που έχω στην διάθεσή μου στο Καστελόριζο, το βάρος τους με πρόχειρη εκτίμηση είναι περίπου 30 κιλά.
Πόσο εκτιμάτε θα μου στοιχίσει η αποστολή αυτή;
Τα βιβλία είναι διάφορα, σχολικά βοηθήματα, λογοτεχνικά, παιδική λογοτεχνία και άλλα…και πολλοί άλλοι .