Ο πρόεδρος Χριστόφιας, από τη μέρα που ανήλθε στο προεδρικό αξίωμα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια απενοχοποίησης της Τουρκίας για την εισβολή του 1974. Κατ’ αρχάς, παρά την κατάφορη παραβίαση των «συμφωνιών» 77-79, τόσο με την ίδρυση του ψευδοκράτους, όσο και με το πακέτο συνομοσπονδίας του «συντρόφου» Ταλάτ τον περασμένο Δεκέμβρη, επιμένει να διαπραγματεύεται στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του από Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, παραπλανεί την διεθνή κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας το πρόβλημα της Κύπρου ως πρόβλημα δύο κοινοτήτων και όχι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής 36 χρόνων από την Τουρκία, αφήνοντας την Τουρκία να φαίνεται στο διεθνές προσκήνιο ως ο «καλοθελητής» της λύσης.
Παράλληλα, αρνήθηκε να δεχτεί την «πρόταση των 7 νομικών» γι’ αξιοποίηση της απόφασης Δημόπουλου vs Τουρκίας, βάσει της οποίας η Τουρκία παραδέχεται ότι ελέγχει διοικητικά τα κατεχόμενα. Βάσει της πρότασης αυτής, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να σταματήσει τις συνομιλίες με το πιόνι της Άγκυρας και να καλέσει απ’ ευθείας την Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών για ν’ αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του διεθνούς παράγοντα.
Τέλος, σ’ ένα χτεσινό (28/09/10) παραλήρημα μακαριακού τύπου (θυμηθείτε την περιβόητη ομιλία του στον ΟΗΕ) στο ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον μπροστά σε διπλωμάτες από αρκετές χώρες, έκανε λόγο για δύο εισβολές στην Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες, εξισώνοντας έτσι το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών με την τουρκική εισβολή και δίνοντας άλλοθι στην Τουρκία!
Μπορούμε να πούμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Κύπρου, ζημιώνει το νησί μας, δίνοντας άλλοθι στην Τουρκία, αφήνοντάς την να παίξει ανενόχλητη τον ρόλο του «ειρηνοποιού» και δίνοντάς της επιχειρήματα για διευκόλυνση της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο κάτω κάτω ας αποφασίσει ο πρόεδρος και το κυβερνόν ΑΚΕΛ! Τελικά το 1974 το πραξικόπημα έγινε από την ΕΟΚΑ Β’ η οποία αποτελείτο από Κυπρίους, διατεταγμένο από τον επί 6 μήνες νεκρό Γρίβα, ή ήταν εισβολή από τη χουντοκρατούμενη Ελλάδα;
«Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε…»