ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΙΔ(Ε)ΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ» ΣΤΗΝ ΑΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ;
Θα θέλαμε, πρωτίστως, να εκφράσουμε ξανά τη θέση της Παράταξής μας, για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Για μια Ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια θέση που έχει αμφισβητηθεί κατά κόρον από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Οι τελευταίες, λοιπόν, εξελίξεις στην πολιτική της Κυβέρνησης μας προκαλούν διάφορες ανησυχίες και ερωτήματα.
Βάσει της εγκυκλίου που εξεδώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία (27/08/08 – Αρ. Φακ. 7.1.05.21), ένας από τους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς είναι η «Καλλιέργεια κουλτάρας ειρηνικής συμβίωσης, σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.»
Παρακάτω, αναφέρεται ότι η παιδεία πρέπει να ενώσει τις δύο κοινότητες της Κύπρου και προτείνονται διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων κοινές εκδηλώσεις, κοινοί διαγωνισμοί, κοινές εργασίες, κοινά συνέδρια, συναντήσεις γνωριμίας εκπαιδευτικών και μαθητών και κοινά προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
Ξεκινώντας, θεωρούμε ότι, αν και οι ενέργειες στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση μπορούν εν τέλει να μην αποβούν ζημιογόνες, παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη.
Το πρόβλημα της Κύπρου, δεν είναι πρόβλημα διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έτσι ώστε να πρέπει να έρθουν κοντά, αλλά πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης, δεν δείχνει στους κατοίκους του εξωτερικού τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Η εγκύκλιος όμως, αυτούσια, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και ανησυχίες.
Θεωρούμε δεδομένο, ότι πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, οι μαθητές θα έχουν ενημερωθεί πλήρως και αντικειμενικά για την κατάσταση στην πατρίδα μας, για την εισβολή που δέχτηκε και την κατοχή της εδώ και τριαντατέσσερα χρόνια, για τον παράνομο εποικισμό και καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων μας καθώς και των περιουσιών μας. Η ενημέρωση, φυσικά, δεν πρέπει να προάγει τον σοβινισμό και τη μισαλλοδοξία σε καμμιά περίπτωση, αλλά να είναι, όπως προλέχθηκε, αντικειμενική και σωστή, έστω και αν στεναχωρεί κάποιους.
Οι δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται αόριστα στην εγκύκλιο, πιθανόν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που προσδοκούμε, οπότε ελπίζουμε ότι θα γίνει έρευνα από ειδικούς και σωστή προετοιμασία των μαθητών.
Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται από το σημείο αναφοράς στις κοινές συναντήσεις γνωριμίας εκπαιδευτικών και μαθητών στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Καθώς δεν διευκρινίζεται πού θα γίνονται οι συναντήσεις αυτές στην Κύπρο, διερωτόμαστε κατά πόσο μπορεί να εννοείται η διεξαγωγή τους στα κατεχόμενα εδάφη μας. Μια τέτοια περίπτωση θεωρείται απαράδεκτη και εντελώς ανήθικη, διότι περνά στο μυαλό των μαθητών ότι η διέλευση στα κατεχόμενα εδάφη μας, ιδίως υπό μορφή τουρίστα, είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό!
Σε τέτοια περίπτωση, κύριε καθηγητά, τι θ’ απαντήσετε στο παιδί που θα ρωτήσει «Κύριε, γιατί έγινε έλεγχος για να πάμε σ’ ένα άλλο μέρος της πατρίδας μας;», «Κύριε, γιατί οι εκκλησίες μας δεν έχουν σταυρό;», «Κύριε, γιατί τα νεκροταφεία είναι χαλασμένα;», «Κύριε, εδώ έμενε ο πατέρας μου, τώρα μένουν Τούρκοι, πώς γίνεται;», ή όταν σας πει «Κύριε, φοβάμαι να πάω σ’ αυτούς που ξυλοκόπησαν τον Ισαάκ».
Περνώντας και στο άλλο σκέλος της μεταρρύθμισης, το βιβλίο ιστορίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε και εκεί τις επιφυλάξεις μας.
Είναι γεγονός, ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης, ενόσω δεν έχουμε στα χέρια μας το εν λόγω βιβλίο. Παρακολουθήσαμε όμως τις δηλώσεις του Α. Καζαμία, μέλος των υπευθύνων για την έκδοση των νέων βιβλίων, σε εκπομπή του ΡΙΚ, καθώς και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε προσωπική συνομιλία με τον κ. Καζαμία.
Στην εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Καζαμίας, ευθαρσώς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει συγκερασμός των απόψεων των «Ελληνοκυπρίων» και «Τουρκοκυπρίων» σχετικά με την εισβολή, για χάρη του καλού κλίματος των δύο κοινοτήτων. Δήλωσε ότι η αναφορά μόνο της δικής μας, κατ’ αυτόν, εκδοχής, αποτελεί «εθνοκεντρισμό στην παιδεία».
Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, επιβεβαιώνουν τη θέση του αυτή, αφού όπως ανέφερε, σε ερώτησή του προς τον κ. Καζαμία, αν τα σχολικά βιβλία θα αναφέρουν ότι έγινε εισβολή, πήρε αρνητική απάντηση.
Θεωρούμε αδιανόητο, η κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες ακραίες θέσεις, προκειμένου να διατηρήσει το καλό κλίμα των επαφών. Δεν μπορούμε να ξεγράψουμε τα πάντα για χάρη της «επαναπροσέγγισης».
Τα αποτελέσματα είναι εκεί, οι στρατιώτες είναι εκεί, οι έποικοι πληθαίνουν καθημερινώς, η σημαία στον Πενταδάκτυλο όχι μόνο δεν σβήστηκε, αλλά φωτίστηκε στα πλαίσια της καλής θέλησης (!), οι πρόσφυγες παραμένουν πρόσφυγες και οι αγνοούμενοι ακόμα αναζητούνται…
Περιμένουμε απαντήσεις και διευκρινίσεις στα ερωτήματά μας Περιμένουμε ότι αν η «Τουρκοκυπριακή» πλευρά δεν δείξει την ίδια καλή θέληση (πράγμα που βάσει της διαχρονικής της στάσης στο Κυπριακό είναι αναμενόμενο), η δική μας κυβέρνηση θα δείξει την ανάλογη αξιοπρέπεια και δεν θα φανούμε πάλι υποχωρητικοί και κορόιδα.
Κλείνοντας, θέλουμε να επαναλάβουμε τη θέση μας: Σε καμμιά περίπτωση δεν τασσόμαστε υπέρ της λύσης που προωθεί η κυβέρνηση με τη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης και των Αγγλοαμερικανών, δηλαδή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η θέση μας παραμένει σταθερή. Ζητούμε Απελευθέρωση σ’ ένα ενιαίο κράτος, μ’ επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.