Το Κυπριακό ζήτημα δεν είναι υπόθεση την οποία θα πρέπει να αφήσουμε να διαχειρίζονται κάποιοι άλλοι. Έχουμε την ηθική, κοινωνική και εθνική υποχρέωση να αγωνιούμε τόσο για την κατοχή όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, γιατί αποτέλεσμα των δύο αυτών καταστάσεων επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.
Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη αποτελεί τη μόνη φοιτητική παράταξη του Πανεπιστημίου Κύπρου που έχει ξεκάθαρη, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη θέση στο κυπριακό πρόβλημα. Στόχος δεν πρέπει να είναι η λύση για χάρη της λύσης. Για μας η απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποτελεί συνειδητή επιλογή μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, διότι καταργεί την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργεί δύο κράτη με πολιτική ισότητα, αναγνωρίζοντας έτσι τουρκικό κράτος στα σημερινά κατεχόμενα εδάφη μας. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία λοιπόν, πέραν από την μη αποκατάσταση του δικαίου το οποίο δεν σεβάστηκε η Τουρκία με την βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας, αποτελεί μια λύση ρατσιστική που βασίζεται στον διαχωρισμό του λαού βάσει θρησκευτικών και πολιτισμικών κριτηρίων, και η οποία εν τέλει είναι ανέφικτη.
Ως νέοι πολίτες ζητούμε τα αυτονόητα, δηλαδή μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τα κατοχικά δεδομένα, με την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού και των εποίκων καθώς και την κατάργηση των εγγυήσεων. Μια λύση που να προνοεί την επιστροφή όλων των προσφύγων στα χωριά και τις πόλεις τους. Μια λύση που να επιτρέπει τις βασικές ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη βάση του δημοκρατικού προτάγματος «ένας άνθρωπος μια ψήφος». Μια λύση που να βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου. Μια λύση βασισμένη στο ενιαίο κράτος χωρίς εθνικό ή γεωγραφικό διαχωρισμό , που να διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα εφαρμογής της Αυτοδιάθεσης, όπως αυτό περιγράφεται στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Εμείς τονίζουμε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας Στρατηγικής Απελευθέρωσης, η οποία να αφήνει πίσω την αποτυχημένη διαδικασία που ακολουθείται επί τέσσερεις δεκαετίες. Οι διεθνείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο, καθώς και οι συμμαχίες που μπορούν να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, δημιουργούν μια πρωτοφανή ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει μέσα και δυνατότητες άμυνας και ασφάλειας. Μαζί με την Ελλάδα και σε σύμπραξη με το Ισραήλ μπορούμε να καταστούμε παράγοντες ασφάλειας τόσο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα επιφέρει ακριβώς το ζητούμενο: οργάνωση, θεσμοθέτηση, στρατηγικό σχεδιασμό από τεχνοκράτες και όχι από κομματικά στελέχη.
Μέχρι την τελική λύση, πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι και να δρούμε ως Κερυνειώτες.
Στην Κερύνεια μας, ούτε βήμα πιο πίσω…