Η Αυτονομία για εμάς αποτελεί συνειδητή στάση ζωής και πολιτική επιλογή. Η Αυτονομία είναι συνυφασμένη με την ατομική, πολιτική και συλλογική μας ελευθερία. Η Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ είναι η μοναδική ακομμάτιστη φοιτητική παράταξη και δεν δέχεται ούτε πολιτική κατεύθυνση, ούτε χρηματοδότηση, ούτε επιρροή από οποιοδήποτε κομματικό χώρο. Τόσο η οργάνωση όσο και η λειτουργία μας στηρίζονται στην ανεξαρτησία από οποιοδήποτε κομματικό μηχανισμό και στην συλλογικότητα η οποία αποτελεί την έκφανση της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο διαφωνούμε με την ύπαρξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας, αφού αντί να αποτελούν οργανωμένα σύνολα άσκησης πιέσεων προς όφελος της νεολαίας, εκτελούν τυφλά σαν πειθήνια όργανα τις οδηγίες των κομμάτων τους, εξυπηρετώντας έτσι αλλότρια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ο καθένας από μας πρέπει να αποβάλει τα σύνδρομα κομματικότητας και διχασμού και να στραφεί προς την μελέτη και τον αναστοχασμό για το μέλλον της πατρίδας μας και για καλύτερη λειτουργία της σημερινής κοινωνίας .

Μόνο έξω από κομματικές παρωπίδες θα καταφέρει να αντιληφθεί ότι οι μέχρι πρότινος πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο βίο και ο άκρατος καταναλωτισμός που έγινε ο απώτερος ατομικός σκοπός, αποτελούν την αιτία και όχι το αποτέλεσμα της σημερινής ατομικής, κοινωνικής και εθνικής κατάπτωσης. Ως Αυτόνομη φοιτητική παράταξη, η Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ από το 1995 αγωνίζεται και πρωτοστατεί στους φοιτητικούς αγώνες χωρίς να υπηρετεί κανένα κομματικό ή προσωπικό συμφέρον, αλλά με πρωταρχική μέριμνα την φοιτητική κοινότητα και την πατρίδα μας. Όπως διετύπωσε και ο σύγχρονος Έλληνας στοχαστής Χρήστος Γιανναράς, για τους Έλληνες ο πολιτικός βίος είναι «άθλημα ελευθερίας».

Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση των φοιτητών, ως η παράταξη που Αυτόνομα προασπίζεται τα δίκαιά τους. Μια φοιτητική παράταξη, η οποία αφουγκράζεται τις φοιτητικές ανησυχίες, αφού αποτελείται από απλούς φοιτητές – και όχι κομματικά στελέχη που μόνο σκοπό έχουν την ικανοποίηση των μικροκομματικών τους συμφερόντων.

Αντιδημοκρατική Π.Ο.Φ.ΕΝ