ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το ζήτημα της συνέχισης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ανάπτυξης των περιφερειακών συνεργασιών, η υπογραφή για τον αγωγό EastMed και οι παραβιάσεις της Τουρκίας είναι αναμφίβολα τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.

Ως Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης των περιφερειακών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου αφενός αναβαθμίζουν τον ρόλο μας στην περιοχή και αφετέρου δομούν σχέσεις οι οποίες εαν λάβουν την ορθή πολιτική καθοδήγηση μπορούν να αξιοποιηθούν ως ανάχωμα ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα.

Όμως, τονίζουμε για άλλη μια φορά, πως για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα από αυτές τις κινήσεις και να μην είναι απλοί τακτικισμοί που γίνονται για άλλους λόγους, ως κράτος οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια ρεαλιστική πολιτική, δηλαδή πολιτική εστιασμένη στην απόκτηση ισχύος για εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Aπαιτούμε ενίσχυση των πυλώνων ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας (Πολιτικοί, Αμυντικοί, Πολιτιστικοί, Οικονομικοί) ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό την χάραξη εθνικής στρατηγικής με στόχο την φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής καθώς και των Τουρκικών σχεδιασμών για πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Η ενίσχυση της άμυνας αποτελεί βασική προϋπόθεση και ανάγκη για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία από το 1974 είναι ημικατεχόμενη από τον Τουκρικό στρατό, πόσο μάλλον για την επιτυχή εξέλιξη του ενεργειακού της προγράμματος. Δυστυχώς η άμυνα εδώ και δεκαετίες είναι παραμελημένη και έχει γίνει αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης από τους εκάστοτε κυβερνώντες για μικροκομματικά συμφέροντα. Ελπίζουμε έστω και την υστάτη να δούμε από τους αρμόδιους σοβαρά βήματα για την άμυνα και όχι απλά πυροτεχνήματα για το θεαθήναι. Επιπρόσθετα, η άμυνα της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άμυνα του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου, γι΄αυτό και οφείλουν Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν σε κοινή αμυντική στρατηγική.

Παράλληλα, όσο αφορά το Κυπριακό, για να υπάρχει νόημα στην συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και στην βελτίωση της συνεργασίας με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, οφείλουμε να απαλλαγούμε από την διαδικασία επιδίωξης “λύσης” στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αρχικά, η Ομοσπονδία αποτελεί Τουρκικό στόχο από την δεκαετία του ΄50 και αν θέλουμε να εξυπηρετούμε όντως τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και όχι του Τουκρικού Ιμπεριαλισμού, οφείλουμε να απορρίψουμε την Ομοσπονδιακή λύση και να προσηλωθούμε στην επιδίωξη δίκαιης λύσης που να απελευθερώνει την κατεχόμενη πατρίδα μας στη βάση της χάραξης Εθνικής Στρατηγικής. Δεύτερο, αν θέλουμε όντως να προχωρήσουμε στην δόμηση συμμαχιών ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα, οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Εάν επιδιώκουμε την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την σύσταση ενός συναιτερικού κράτους με την Τουρκία, τότε αυτοί που θέλουμε να γίνουν σύμμαχοι μας, πολύ απλά αφού εμείς οι ίδιοι θα τους αναγκάσουμε μελλοντικά να συνεργαστούν με τηνΤουρκία, δεν έχουν κανένα λόγο να μην βρουν κοινό έδαφος μαζί της από τώρα.

Ως Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ λοιπόν, επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε για άλλη μια φορά πως, η ισχυροποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου μέσω της συνέχισης του ενεργειακού της προγράμματος και της δόμησης περιφερειακών συνεργασιών. οφείλει να συνδυάζεται με ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιδίωξη εθνικών στόχων στο Κυπριακό. Διαφορετικά οι οποιεσδήποτε εξελίξεις είναι ανούσιοι τακτικισμοί χωρίς στρατηγική και στόχο.