Θετικό υπό προϋποθέσεις το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ανακοίνωσή του στις 3 Αυγούστου αναφέρει ότι προχώρησε στην ίδρυση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Φοιτητών Πανεπιστημίου Κύπρου «Νεόφυτος Χανδριώτης» με σκοπό την οικονομική στήριξη σε φοιτητές μέλη του Ταμείου.

Όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) οφείλουν πριν την εγγραφή τους στα μαθήματα, να καταβάλουν εισφορά ποσού € 30 ανά έτος ( €50/έτος για φοιτητές ιατρικής) , για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τραυματισμό ή/και ασθένεια (εξαιρούνται προ υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις). Στην αντίθετη περίπτωση, η εγγραφή τους στα μαθήματα δεν θα είναι εφικτή

Εμείς ως Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη εκφράζουμε την συγκρατημένη μας αισιοδοξία για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και πάντα με φάρο μας το καλό του φοιτητή κρίνουμε αυτό το μέτρο ως θετικό φτάνει να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις στο καταστατικό του ταμείου όσο αφορά τα μέλη του. Δεδομένου ότι η μέχρι τώρα ασφάλιση που υπήρχε για τους φοιτητές του Παν. Κύπρου ήταν ελλιπής καθώς ήταν προαιρετική και γινόταν από την Φοιτητική Ένωση, η εφαρμογή ενός γενικού σχεδίου ασφάλισης κρινόταν επιβεβλημένη. Με την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού σχεδίου για όλους τους φοιτητές πλέον δεν θα υπάρχουν προβλήματα του παρελθόντος όπου συμφοιτητές μας δεν είχαν καμία βοήθεια όταν παρίστατο η ανάγκη. Επίσης πλέον ειδικές ομάδες φοιτητών (Ιατρικής, Βιολογίας, ΕΜΑ) θα είναι ασφαλισμένες κατά την πρακτική τους εξάσκηση.

Βέβαια έχοντας πάντα στο νου το καλό των συμφοιτητών μας κρίνουμε παράλογο και άδικο φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν το προκαθορισμένο ποσό να μην δύναται να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο ιδιαίτερα με τις οικονομικές συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν στην χώρα μας. Παράλογο επίσης κρίνουμε να συμπεριλαμβάνονται αναγκαστικά στο ταμείο αυτό φοιτητές όπου έχουν ήδη ασφάλεια υγείας και ουσιαστικά για αυτούς θα είναι ένα αχρείαστο έξοδο η καταβολή του ποσού εγγραφής αφού ουσιαστικά θα διπλοασφαλίζονται. Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη προτείνουμε να βρεθεί μια λύση ούτως ώστε φοιτητές που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό εγγραφής να μπορούν να είναι μέλη του ταμείου αλλά και να μπορούν εγγραφούν κανονικά στο πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ευθύνη της ΦΕΠΑΝ που θα αναλάβει την πληρωμή του ποσού εγγραφής στο ταμείο των φοιτητών αυτών είτε με ειδική τροποποίηση του καταστατικού του ταμείου ή με κάποια χορηγία από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Τέλος επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε σε μεταγενέστερο στάδιο για το ύψος του ποσού εγγραφής έχοντας πάντα υπόψη ότι τυχόν περίσσευμα από το ταμείο θα δίνεται στο Ταμείο Ευημερίας Φοιτητών.

Καταληκτικά καταδικάζουμε οποιεσδήποτε κινήσεις εντυπωσιασμού από τις κομματικές παρατάξεις που ως σκοπό έχουν την αρπαγή ψήφων και την αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών με την πρόφαση ότι «ενδιαφέρονται για τον φοιτητή».

Δελτίο Τύπου Ανεξάρτητης Φοιτητικής Έπαλξης

04/08/2016