Αρθρογραφία μελών: Η ομιλία που δεν εκφωνήθηκε ποτέ…

Screen shot 2013-10-14 at 10.15.32 PM

Πιο κάτω ακολουθεί η ομιλία του συναγωνιστή Νικόλα Αντωνίου, η οποία όμως δεν εκφωνήθηκε ποτέ, λόγω της απρόσμενης και απαράδεκτης διακοπής της Γ.Σ στις 5 Μαρτίου 2015. Την δημοσιεύουμε εδώ.

Α΄ΟΜΙΛΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-Γ.Σ ΦΕΠΑΝ Μάρτιος 2015

Συμφοιτήτριες-συμφοιτητές,

Είναι η δική μου σειρά τώρα, να σας μιλήσω και εγώ για το πιο καυτό θέμα των ημερών, δηλαδή την οικονομία. Αυτή, που για πολλά χρόνια αγνοούσαμε, καθώς οι μισθοί ήταν υψηλοί και μπορούσαμε να ζούμε σε μιαν υλιστική κοινωνία με μεγάλη αγοραστική δύναμη. Αυτά όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς μας τελείωσαν.

Βλέπουμε καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, λογής-λογής οικονομολόγους που συνήθως εκπροσωπούν δύο διαφορετικές κατ΄όνομαν απόψεις, να αλληλοκατηγορούνται και να διαπληκτίζονται λεκτικά, κάτι όπως κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι ελληνόφρονες της Πρωτοπορίας και οι αριστεροί καπιταλιστές της Προοδευτικής. Και όλα αυτά να γίνονται άσκοπα, ρίχνοντας καθημερινά νερό στο μύλο μιας ανούσιας αντιπαράθεσης η οποία ταλανίζει για χρόνια το λαό και επιμένει να τον διχάζει ακόμα εν έτι 2015 σε αριστερούς και δεξιούς. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΝΩΝΕΙ!

Πέρα όμως, από το γεγονός της γεμάτης αποπροσανατολισμό υποτιθέμενης διαμάχης των δύο μεγάλων του κομματικού κατεστημένου, για το ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, θεωρώ ότι θα ήταν ωφέλιμο να επικεντρωθούμε σε πιο πρακτικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν καθημερινά κατά κόρον εμάς, δηλαδή τους αυριανούς πολίτες αυτής της κοινωνίας.

Αυτά, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η ανεργία και η μετανάστευση των νέων προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας των νέων κατά το 2014 άγγιξε το 39%, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2015 ανερχόταν στα 50039 άτομα.

Και σας ερωτώ συνάδελφοι, τι έπραξαν τα κυπριακά κόμματα προς όφελος του λαού και δη των νέων; Μα βέβαια, σε ένα κράτος γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά, σε ένα κράτος στο οποίο αν δεν έχεις μέσον δεν βρίσκεις το δίκιο σου , έχουν συμπαραστάτες εσάς τους καθοδηγούμενους από τα κομματικά φυτώρια να ενισχύετε το έργο των προκατόχων σας, συνεχίζοντας το αδιάκοπο ρουσφέτι το οποίο επί δεκαετίες ταλαιπωρεί την πατρίδα μας. Ο Στέλιος Καζαντζίδης όμως συνάδελφοι, σας απαντά όπως και στην προηγούμενη Γ.Σ, δηλώνοντας ότι «εμείς με την αξία μας και όχι με ξένες πλάτες περήφανα βαδίζουμε μες της ζωής τις στράτες».

Επιπρόσθετα, ένα άλλο καίριο ζήτημα το οποίο στριφογυρίζει καθημερινά στη σκέψη πολλών από εμάς, καθώς αντικρίζουμε με αβεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι με την επαγγελματική μας αποκατάσταση είναι και το θέμα της μετανάστευσης.

Παλαιόθεν, οι Έλληνες ξενιτεύονταν για να βγάλουν το ψωμί τους. Και μάλιστα το έκαναν «στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές». Έφευγαν γιατί τους «πίκραινε η φτώχεια και ο πόνος» με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ακόμα, στα δύσκολα χρόνια μετά τον ξεριζωμό του 1974, οι γονείς μας και οι παππούδες μας πήγαν στις αραβικές χώρες για βγάλουν τα προς το ζην στα μαύρα εκείνα χρόνια. Τώρα όμως; Είναι εύκολο για εμάς που μάθαμε στις ανέσεις και στον αρχοντοχωριατισμό, να ανεχθούμε να γίνουμε υπηρέτες άλλων όπως κάνουν την τελευταία 20ετία δεκάδες μετανάστες στο νησί μας;;;

Και όμως σε αυτή την μίζερη εικόνα της απατηλής μας καθημερινότητας υπάρχει ελπίδα. Και δεν βρίσκεται σε διάττοντες αστέρες της πολιτικής σκηνής και επίδοξους μεσσίες της χειραγώγησης των λαικών μαζών. Η ελπίδα, βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς η οποία επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, να αποτάξει από πάνω της τα κομματικά βαρίδια των προηγούμενων γενεών και τις πεπαλαιωμένες πολιτικές οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν τα ήδη βεβαρημένα προβλήματα των κατοίκων του μαρτυρικού αυτού νησιού.

Εμείς, που καλώς ή κακώς για κάποιους αποτελούμε το μέλλον αυτού του τόπου, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε να είμαστε ενωμένοι για το καλό της γενιάς μας. Για μια κοινωνία μακριά από μνημόνια και οικονομικούς δυνάστες.

Δηλώνουμε απερίφραστα, ότι συμπαραστεκόμαστε για άλλη μια φορά στη Μάνα μας ανεξάρτητα από οιανδήποτε κυβέρνηση και αν βρίσκεται στο πηδάλιο της γιατί είμεθα Έλληνες και όχι ελληνόφρονες υποτακτικοί των μεγάλων δυνάμεων. Γιατί μάθαμε να μην υποκύπτουμε στους κατακτητές μας είτε αυτοί λέγονταν Πέρσες, είτε λέγονταν Φράγκοι, είτε Ενετοί, είτε Οθωμανοί, είτε Άγγλοι.

Πρότυπα μας οι Άγιοι της Ορθοδοξίας μας και οι ήρωες μας, οι οποίοι μας βλέπουν από ψηλά να υπομένουμε μια ακόμα δοκιμασία από την οποία έχουμε χρέος να βγούμε αλώβητοι, γιατί τόσο η ιστορία μας όσο και η λαική μας παράδοση μας διδάσκουν ότι «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψει, κανένας, γιατί σσιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!»

Συμφοιτήτρια – συμφοιτητή έχεις επιλογή

Στις 19 του Μάρτη στήριξε φοιτητή και όχι κομματικό στέλεχος

Στις 19 του Μάρτη στήριξε Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη

Leave a comment