Δελτίου τύπου σχετικά με κατοικία στα κατεχόμενα υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο

Screen-shot-2010-09-29-at-11.36.58-PM (1)

Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη δεν μπορούμε παρά να τοποθετηθούμε αναφορικά με την υποψηφιότητα κατοικίας κτισμένης στα κατεχόμενα, για το βραβείο «Mies van der Rohe». Το βραβείο αυτό απονέμεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης  και θεωρείται από τα πιο σημαντικά ευρωπαικά βραβεία στον τομέα της αρχιτεκτονικής.
Η κατοικία αυτή είναι κτισμένη στην παραλία της κατεχόμενης Αμμόχωστου, πολύ πιθανόν να είναι κτισμένη σε γη Έλληνα Κύπριου ιδιοκτήτη και έχει προταθεί – άγνωστο από ποιον – για το βραβείο «Mies van der Rohe». Δεν έφταναν όλα αυτά, εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα των βραβείων ως συμμετοχή της Κύπρου μαζί με δέκα άλλες προτάσεις στις ελεύθερες περιοχές οι οποίες έχουν προταθεί από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου.
Σε επικοινωνία που είχε ο Σύλλογος με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την εν λόγω υποψηφιότητα. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της «Σχολής Αρχιτεκτονικής» του «Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο (EMU), όπου εμφανίζεται να διδάσκει ο αρχιτέκτονας Ozgur Dincyurek, που υπογράφει τον σχεδιασμό της κατοικίας, αναφέρεται ως αντιπρόσωπος των βραβείων ο Kokan Grchev, καθηγητής επίσης στο ίδιο «πανεπιστήμιο».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Grchev έχει διοριστεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ως ανεξάρτητος ειδικός στα κατεχόμενα με δικαίωμα να προτείνει έργα που θεωρεί αξιόλογα για βράβευση.
Η κίνηση αυτή θεωρείται έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, παρόλο που η υποψηφιότητα τίθεται ως συμμετοχή της Κύπρου, χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε διαχωρισμός. Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα βλέπουμε την έντεχνη προσπάθεια της Τουρκίας για απαλλαγή από τα εγκλήματα κατοχής που έχει διαπράξει να κερδίζει έδαφος.
Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το πολιτικό πρόβλημα, γι’ αυτό και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ο οποίος βρέθηκε εξ απροόπτου μπροστά στην εξέλιξη αυτή, μελετά τρόπους αντίδρασης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Καλούμε τόσο το υπουργείο εξωτερικών όσο και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά δίνοντας την πραγματική διάσταση γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα στους ιθύνοντες του εν λόγω διαγωνισμού, έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες θέτουν τα θεμέλια της αναγνώρισης του κατοχικού εκτρώματος της Άγκυρας,απαλλάσοντας την Τουρκία από τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο νησί .

Γραφείο Τύπου
Ανεξάρτητης Φοιτητικής ΈΠΑΛξης

Leave a comment