Τζιαι τρώμεν πέτρες των βουνών αν δεν έσιει να φάμεν…

Σήμερα συμπληρώνονται 64 χρόνια από το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε από την εκκλησία της Κύπρου και με το οποίο ο Κυπριακός λαός , «αφού είδε κι αποείδε με τις ξένες πρεσβείες», διατράνωσε την θέληση του για την ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.

To δημοψήφισμα που έγινε σε δύο φάσεις στις 15 και 22 Ιανουαρίου 1950 είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κατοίκων του νησιού υπέγραψε υπέρ της ενώσεως εκτός από μια μερίδα κυβερνητικών υπαλλήλων οι οποίοι εκβιάστηκαν από τους Άγγλους κατακτητές να μην προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια. Το 97% των Ελλήνων της Κύπρου αλλά και αρκετοί Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και Λατίνοι υπέγραψαν οικειοθελώς την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτή ήταν και η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των Κυπρίων να ζητήσουν την αυτοδιάθεση τους μετά από τις αιματηρές εξεγέρσεις του Οκτώβρη του 1931.Το δημοψήφισμα δεν είχε κανένα πολιτικό αποτέλεσμα αλλά ήταν η απαρχή μιας νέας πορείας την οποία ακολούθησε ο επικός ένοπλος ενωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ.

Ως Α.Φ.ΈΠΑΛξη δίνουμε πίστη στους αγώνες των προγόνων μας για το ιερό Ιδεώδες και αναζωπυρώνουμε την φλόγα της Ένωσης στης καρδιές μας.

Μακριά από ξένα συμφέροντα και με ορθό πολιτικό λόγο ορθώνουμε το λάβαρο του αγώνα για Απελευθέρωση – Αυτοδιάθεση – Ένωση. Μπορεί να μας αποκαλούν ονειροπόλους για αυτή μας την απόφαση αλλά πιστεύουμε ακράδαντα οτι μόνο έτσι η Κύπρος θα μπορεί να είναι κατοχυρωμένη και ασφαλισμένη από ξένη παρέμβαση και θα είναι ενωμένη με την υπόλοιπη Ελλάδα όπως την θέλει η Ελληνική της Ιστορία να είναι.

Σε μια ξεχασμένη επέτειο αλλά την σημαντικότερη στα χρονικά της κυπριακής ιστορίας θυμόνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι τον πραγματικό πόθο και αγώνα του Λαού της Κύπρου. Έτσι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουμε την ελληνικότητα της νήσου μας και το μοναδικό αίτημα του Λαού της Κύπρου: “ΕΛΛΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ – ΕΝΩΣΙΣ”