Ε.Ο.Κ.Α. η απάντηση και τώρα και πάντα…

eoka4

Του Λάζαρου Μαύρου, από τη στήλη “Ειρήσθω” στη Σημερινή, 1 Απριλίου 2013

Ε.Ο.Κ.Α. είναι η τελευταία στην χρονολογική σειρά, εσαεί ανεξάντλητη πηγή, η οποία αρδεύει αενάως, διαρκές μυστικό θαύμα, την υπέρτατη δύναμη του ελληνικού έθνους για την επόμενη, οψέποτε την θελήσει, απελευθερωτική του ανάσταση. Την υπέρτατη δύναμη της ψυχής και της σοφίας, για «να πάρει μιαν ανηφοριά, να πάρει μονοπάτια, να βρει τα σκαλοπάτια που παν’ στη λευτεριά». Επειδή εκ γενετής, από τα βάθη των αιώνων, οι Έλληνες κρίναμε, άπαξ και διά παντός ότι, «εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον».

Ο Τ Α Ν ΤΟ υπόδουλο τέσσερις αιώνες έθνος, αποφάσισε να σηκώσει τα Καριοφίλια της Εθνεγερσίας μας το Εικοσιένα, οι Μαραθωνομάχοι, οι Θερμοπύλαρχοι κι οι Σαλαμινομάχοι γέμιζαν τις μπαταρίες του, φωτοδοτούσαν τον δρόμο του κι ανάσταιναν την ψυχή του: «Ω Τρακόσιοι σηκωθείτε και ξανάλθετε σ’ εμάς, τα παιδιά σας θελ’ ιδείτε πόσο μοιάζουνε με σας», ήταν η αναφορά που έδινε Μάιον μήνα 1823 στους ευκλεείς προγόνους η 78η από τις 158 στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, που έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός Ζακύνθιος.

Τ Ο Υ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ οι ηρωικότερες μορφές των Καραϊσκάκηδων, Κολοκοτρωναίων, Αθανάσιων Διάκων, Ανδρούτσων και Μακρυγιάννηδων, αθάνατες παραστέκονταν και καθοδηγούσαν όλους τους μετέπειτα απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, που με τη σειρά τους άρδευσαν τον νουν και τις ψυχές της Κυπριακής μας Επανάστασης: «Μας ατενίζουν [και] οι Αγωνισταί του 21, οι οποίοι μας εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον Ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το ΑΙΜΑ», έγραφε η 1η Προκήρυξις, της 1ης Απριλίου 1955 του γιγαντωθέντος στην ιστορία της λευτεριάς, Αρχηγού Διγενή.

Ε.Ο.Κ.Α. είναι η πολυτιμότερη σκυτάλη που παραλάβαμε απ’ τους γονιούς μας. Για τα παιδιά μας και τα τέκνα των τέκνων τους. Κι έχουμε πλήρη συνείδηση της εκάστοτε ψυχικής τε και διανοητικής αναπηρίας των ανίκανων κι ανάξιων ηγετών της αθλίας ημών ρεππάπλικ που συνεργούν στο «άργειε να ‘λθει εκείνη η μέρα και ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»:

Τ Ω Ρ Α , πλάι στην 39χρονη 2η Τουρκοκρατία, μας πλάκωσε και της Τρόικας η σκλαβιά. Οι ντόπιοι υποταχτικοί της οποίας, κατήντησαν ν’ απαγορεύσουν σήμερα 1η Απριλίου 2013, τον πάνδημο εορτασμό της σημαντικότερης εθνικής επετείου του κυπριακού Ελληνισμού…

Ε.Ο.Κ.Α. 
όμως είναι η αθάνατη μεταλαμπάδευση, απ’ τα Φυλακισμένα Μνήματά της, της αιώνιας βεβαιότητας των Παλληκαρίδηδων ότι, «τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ‘ρθει το καλοκαίρι, τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά»…

Ε.Ο.Κ.Α. είναι η ολοκληρωμένη, τελεσίδικη, οριστική και ανέκκλητη απάντηση, κι εμάς και των παιδιών μας, σε ντόπιους και ξένους και τώρα και πάντα.

Leave a comment