Η δεύτερη κατοχή είναι εντός των πυλών

Η παράξενη ησυχία που επικρατεί όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν προκαλούν μόνο αβεβαιότητα αλλά και φόβο στην κυπριακή κοινωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα λάθη, οι ατασθαλίες και τα φαγοπότια των τραπεζιτών σε Κύπρο και Ελλάδα, η κακώς δομημένη λειτουργία του κυπριακού κράτους στον δημόσιο τομέα αλλά και τα λάθη της κυβέρνησης Χριστόφια, μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Η επικινδυνότητα της σύναψης μνημονίου με την Τρόικα έγκειται στο γεγονός ότι από την μία και αποδεδειγμένα σε όποια χώρα εγκαταστάθηκε το Δ.Ν.Τ, προκλήθηκε μεγαλύτερη ύφεση αφού εφαρμόστηκαν σκληρότερα μέτρα λιτότητας χωρίς προοπτικές ανάκαμψης.

Από την άλλη η μη κοινοποίηση στην κοινωνία των όρων του μνημονίου, ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσον η Τρόικα θα «βάλει χέρι» στο φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά θα παραχωρηθεί η υπόλοιπη εθνική μας κυριαρχία. Για να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης και να διατηρήσουμε την κρατική μας υπόσταση θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Αρχικά οι τράπεζες να συγχωνευθούν και να περιέλθουν στο κράτος ούτως ώστε να γίνεται άμεσος έλεγχος των κινήσεων και αποφάσεων τους. Ακολούθως να μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα στα επίπεδα που χρειάζεται, όχι με απολύσεις αλλά με αφυπηρετήσεις. Επιπρόσθετα να αποκοπούν όλες οι παροχές προς τους Τουρκοκύπριους και τους μετανάστες και να κλείσουν επιτέλους τα οδοφράγματα που διοχετεύουν πολλά κεφάλαια στα κατεχόμενα. Όσοι επιθυμούν να έχουν δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχουν και υποχρεώσεις. Τέλος να αξιοποιηθεί σωστά το φυσικό αέριο που θα αποφέρει τεράστια έσοδα για την κυπριακή οικονομία. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Με την υπογραφή μνημονίου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπει στην εποχή της οικονομικής της-αυτή την φορά-κατοχής. Εμείς ως Ανεξάρτητη και Αυτόνομη φοιτητική παράταξη θα σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να ξεπουλήσει «γη και ύδωρ» στο νέο οικονομικό κατακτητή.

Γραφείο Τύπου Α.Φ.ΕΠΑΛξης
Πανεπιστημίου Κύπρου

Leave a comment