Έβρεχε «όχι» στο Προεδρικό

Ως ωραίοι Έλληνες, πλήρως δημοκρατικά και ειρηνικά, διαδήλωσαν χθες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, περίπου 200 συμπολίτες μας. Αν και ψιχάλιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης (γεγονός στο οποίο αποδίδουν οι διοργανωτές τη μικρότερη προσέλευση απ’ αυτήν που αρχικά αναμενόταν), ο κόσμος παρέμεινε στο χώρο μέχρι το τέλος, διατρανώνοντας την αντίθεσή του με την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διάφορα ζητήματα. Η συνθηματολογία των συμμετεχόντων εστιάστηκε ιδιαίτερα στην αντίθεσή τους στο υπό διαπραγμάτευση μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και στις «γενναιόδωρες υποχωρήσεις» του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν κυρίως φοιτητές και νεαρόκοσμος, αν και υπήρχαν και κάποιες οικογένειες με μικρά παιδιά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Τα μαύρα σχέδιά σας»

Οι διαδηλωτές ανήρτησαν στα κάγκελα του Προεδρικού αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι, πανό στα οποία αναγραφόταν «Δεν ξεχνώ», «Ωραίοι ως Έλληνες, ενάντια στην Ομοσπονδία» κ.ά., ενώ κρατούσαν πλακάτ με ερωτήματα όπως «Χριστόφια ποιο είναι το μέλλον μου σε αυτόν τον τόπο;» και άλλα στα οποία αναγράφονταν απλά «σταθμισμένη ψήφος», «αποδοχή 50.000 εποίκων» αλλά και «ψωμί, παιδία, ελευθερία» και «απελευθέρωση η μόνη λύση».

Από πλευράς συνθημάτων, οι φωνές συνέκλιναν κυρίως γύρω από την αντίθεση στη διζωνική αλλά ήταν έντονο το γενικότερο, αντικατοχικό μήνυμα και αναφορές που παρέπεμπαν σε κοινωνικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά ακούστηκε το σύνθημα «κάτω τα χέρια απ’ την παιδεία, ασπίδα του έθνους η ιστορία». Οι διαδηλωτές φώναξαν ακόμη «Λευτεριά φωνάζω μέχρι το Λονδίνο, εδώ δεν είναι Βερολίνο», «έξω οι βάσεις από την Κύπρο» αλλά συνθήματα που παρέπεμπαν στη θησεία των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, όπως «Σολωμέ, Αναστάση το οδόφραγμα θα σπάσει».

Αναφέρθηκαν, ακόμη, αρκετά στα κατεχόμενά μας μέρη, φωνάζοντας «το κορμί κι αν λιώσει θα μπούμε στο Βαρώσι, η καρδιά κι αν σπάσει θα μπούμε στο Καρπάσι» και «δεν θέλω επενδύσεις, δεν θέλω μετοχές, μονάχα της Κερύνειας ελεύθερες ακτές». Από τις φωνές τους δεν «γλίτωσε» ούτε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναφωνούσαν ρυθμικά «Χριστόφια-Γιωργάκη ακούστε το καλά, τα μαύρα σχέδιά σας, θα μείνουν στα χαρτιά».

Προσπάθησαν να τα χαλάσουν

Προς το τέλος της εκδήλωσης, ομάδα έξι-εφτά νεαρών αποφάσισε να αλλάξει το μοτίβο της συνθηματολογίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χριστόφια προδότη καταδότη», που δεν ταίριαζαν ούτε με το ύφος ούτε και με τον χαρακτήρα της εκδήλωσης και που προκάλεσαν την οργή των υπόλοιπων διαδηλωτών, που τους ζήτησαν να σταματήσουν να λένε τα συγκεκριμένα συνθήματα.

Προς αποφυγήν, μάλιστα, της αμαύρωσης του χαρακτήρα της εκδήλωσης, οι διοργανωτές δήλωσαν μέσω του τηλεβόα ότι «το να παράγουμε κυβερνητικό έργο με αυτά τα συνθήματα δεν ήταν ο στόχος αυτής της εκδήλωσης, μην τους κάνετε δώρα» και ζήτησαν από τον κόσμο να αποχωρήσει από το χώρο του Προεδρικού. Κάποιοι από τους παρόντες, μάλιστα, έκαναν λόγο για προβοκάτορες, ενώ άλλοι σχολίαζαν ότι οι συγκεκριμένοι νεαροί δεν έπιασαν το νόημα της εκδήλωσης.

«Πρέπει να δείξετε περισσότερο σεβασμό στην ιστορία του τόπου»

Στο ψήφισμα των διαδηλωτών, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

· Ζητούμε τερματισμό των «ενδοκυπριακών» διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία παραδέχθηκε ότι ελέγχει διοικητικά τα κατεχόμενα, οπότε συνομιλίες με τον οποιονδήποτε εγκάθετό της δεν έχουν ουσία και πρέπει να κληθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

· Ζητούμε διενέργεια δημοψηφίσματος για την πολιτική που θ’ ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Ο κυπριακός λαός δεν ερωτήθηκε ποτέ για το μοντέλο λύσης που επιθυμεί και η γνώμη που εξέφρασε το 2004 δεν έγινε σεβαστή. Καλούμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο να τον ρωτήσει αν αποδέχεται τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή όχι.

· Ζητούμε άρση της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως τα νέα οικονομικά μέτρα, που κάθε άλλο παρά οικονομική ανόρθωση θα επιφέρουν.

Θεωρούμε, επίσης, απαράδεκτο να ζητείται μείωση και κατάργηση της φοιτητικής χορηγίας. Θεωρούμε απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες να μην αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

· Γίναμε μάρτυρες της πολιτικής του ρουσφετιού, με τα διαρρεύσαντα ηλεκτρονικά μηνύματα. Γίναμε μάρτυρες παροχής μεγάλων κονδυλίων σε αιτητές πολιτικού ασύλου. Είδαμε επιδιορθώσεις οδοντοστοιχιών να επιβαρύνουν τον Κύπριο πολίτη. Είδαμε συμπολίτες μας, υπαλλήλους της Eurocypria, να μένουν άνεργοι, ενώ άλλοι επωφελήθηκαν από το εν λόγω ζήτημα.

· Θεωρούμε ότι εσείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να δείξετε περισσότερο σεβασμό στην ιστορία του τόπου και να μην προκαλείτε τα αισθήματα του λαού. Η ανθελληνική πολιτική και η προσπάθεια δημιουργίας «κυπριακής συνείδησης», μόνο ζημιά προκαλούν στην κοινωνία.

· Θα πρέπει να ξέρετε ότι θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιανδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της Ελληνικότητας της Κύπρου μας και παράλληλα θα γίνουμε μπροστάρηδες στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, όπως υποσχεθήκατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα.

πηγή

Leave a comment