Δελτίο τύπου Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π

n51558068207_7956

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η Αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα – Πάλας. Πολλά έχουν ακουστεί για την εκδήλωση αυτή, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, γιατί έχουν εκτοξευτεί διάφορες αναλήθειες και κατηγορίες.
Ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. (Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων), ο οποίος αποτελείται από τις φοιτητικές πολιτικές παρατάξεις Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ Αθήνας, ΑΦ Έπαλξη Παν. Κύπρου και Φλόγα Πάτρας, ως συνδιοργανωτής μαζί με προσφυγικά σωματεία και άλλους φορείς πραγματοποίησε Αντικατοχική εκδήλωση με αντιομοσπονδιακό χαρακτήρα. Με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας ξεκίνησε ειρηνική πορεία που περιελάμβανε συνθήματα με μηνύματα υπέρ της απελευθέρωσης του νησιού μας. Πλησιάζοντας στο οδόφραγμα η πορεία δέχθηκε πετροβολισμό από Τούρκους στον προμαχώνα «Ρόκα». Μια πράξη για την οποία δεν έγινε κανένας λόγος από πολιτικά πρόσωπα τα οποία αρκέστηκαν μόνο να κατηγορήσουν τον κόσμο ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Ως δικαιολογία μπορούμε να τους βρούμε τη μόνιμη αιτιολόγηση την οποία έχουμε μάθει απ’ έξω: «Δεν θέλουμε να χαλάσουμε το καλό κλίμα των συνομιλιών». Και εμείς αναρωτιόμαστε γιατί να μην καταδικάσουν αυτό το γεγονός το οποίο έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα.
Αντίθετα, όλοι αναλώθηκαν στο σύνθημα το οποίο ακούστηκε ενάντια στο πρόσωπο του κ. Χριστόφια. Σαφώς και καταδικάζουμε το γεγονός αυτό και τονίζουμε πως δεν ήταν οργανωμένο από τον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή φορέα ο οποίος ήταν συνδιοργανωτής στην Αντικατοχική εκδήλωση. Σεβόμαστε απόλυτα τους δημοκρατικούς θεσμούς και το αξίωμα του προέδρου της Κ.Δ.. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως συμμεριζόμαστε την πολιτική την οποία ασκεί στο Κυπριακό αυτός και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του τόπου μας.
Εξηγήσεις χρειάζονται και για την σύλληψη 4 ατόμων με την πρόφαση ότι εξύβρισαν τον πρόεδρο της Κ.Δ.. Καλό θα ήταν μόνο να καταδικάσουν την πράξη αυτή και να μη μας επιστρέφουν σε παρωχημένες εποχές που ο πολίτης από φόβο σύλληψης δεν ασκούσε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Μήπως πρέπει να θυμηθούμε και την σύλληψη των μαθητών την 1η Οκτωβρίου που μοίραζαν Αντιομοσπονδιακά έντυπα με πρόφαση την εξακρίβωση στοιχείων;
Ο κ. Χριστόφιας όπως και οι υπόλοιποι κομματικοί χώροι μας χαρακτήρισαν ακραίες εθνικιστικές και σοβινιστικές φωνές. Ακραίοι επειδή διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει και δε δεχόμαστε το ξεπούλημα του νησιού μας; Επειδή δεν υποχωρούμε στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και δε δεχόμαστε μια ρατσιστική λύση; Σχέδια τα οποία έχουν από το 1957 ετοιμαστεί από την Τουρκία και τους Αμερικανοβρετανούς «φίλους». Δε νοείται να αποκαλούν τον οποιοδήποτε Αντιομοσπονδιακό ως σοβινιστή. Δεν είμαστε εμείς που χωρίζουμε το λαό σε πατριώτες και προδότες, αλλά οι πολιτικοί μας που θέλουν να δημιουργήσουν έχθρα ανάμεσα στο λαό για να συνεχίσουν τα σχέδια τους χωρίς εμπόδια. Αυτό έδειξαν με τις δηλώσεις τους, όπου ξεκάθαρα χαρακτήρισαν τους Αντιομοσπονδιακούς ως εθνικιστές. Άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν την πατρίδα τους και το μόνο που θέλουν είναι ελευθερωθεί το νησί μας. Είναι εθνικιστές οι πρόσφυγες οι οποίοι παρευρέθηκαν ή οι φοιτητές που αντί να κάνουν πάρτυ εκείνη τη μέρα όπως κάποιοι άλλοι βγήκαν στο δρόμο να φωνάξουν ενάντια στον κατακτητή.
Θέλουμε, επίσης, να κακίσουμε την προπαγανδιστική στάση που κράτησε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού μας καναλιού, αναφέρθηκε ότι «συγκεντρώθηκαν άτομα στο οδόφραγμα μ’ ελληνικές σημαίες (προς τι η διευκρίνιση του είδους της σημαίας; Από πότε είναι μεμπτή η μεταφορά ελληνικής σημαίας;) φωνάζοντας σωβινιστικά και ακραία συνθήματα».
Απαιτούμε ν’ ανακαλέσει το συγκεκριμένο κανάλι και να μην τα βάζει όλα σ’ ένα τσουβάλι, επιχειρώντας ν’ αμαυρώσει μια κατά τα άλλα επιτυχημένη διοργάνωση αντικατοχικής εκδήλωσης, στην οποία όφειλαν να δηλώσουν παρόντες όλοι οι Κύπριοι. Με τη στάση του αυτή, το ΡΙΚ, δεν προσέβαλε μόνο τον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, δηλαδή προσφυγικά σωματεία, οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων κ.α.

Γραφείο Τύπου,

Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων

Leave a comment