Η Κομματοκρατία βλάπτει σοβαρά τον αγώνα για Ελευθερία -Η ΦΕ.ΠΑ.Ν θύμα των κομμάτων

%ce%b1%cf%861

Για άλλη μια χρονιά οι αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους δεν βρήκαν τους φοιτητές ενωμένους. Δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αφού η κομματοκρατία λειτουργώντας σαν καρκίνωμα ποτέ δεν άφησε τον φοιτητικό συνδικαλισμό να αναπτυχθεί ελεύθερα και να διαμορφωθεί ως ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης σε μείζονος σημασίας προβλήματα.

Σε συνεδρία της ΦΕ.ΠΑ.Ν λοιπόν την περασμένη Τετάρτη, ανάμεσα στις προτάσεις που πέρασαν μετά από ψηφοφορία ήταν η διοργάνωση αντικατοχικής εκδήλωσης της ΦΕΠΑΝ με τη μορφή λαμπαδηφορίας την Τετάρτη το απόγευμα. Η πρόταση κατατέθηκε από την Πρωτοπορία (η οποία φυσικά το έκανε γιατί τσακώθηκε με την ΠΟΦΕΝ για μικροκομματικούς λόγους ενώ τόσα χρόνια στήριζαν τις εκδηλώσεις της κομματοκρατούμενης ΠΟΦΕΝ μαζί με την Προοδευτική) ωστόσο ως ιδέα διοργάνωσης μιας εκδήλωσης αποκλειστικά από την ΦΕΠΑΝ, χωρίς άλλους παράγοντες να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους στην πλάτη του φοιτητή, μας βρήκε σύμφωνους.

Όμως, το Σαββατοκυρίακο η Πρωτοπορία αυθαίρετα και έχοντας γραμμένα τα υπόλοιπα μέλη της ΦΕΠΑΝ ανακοίνωσε την εκδήλωση σε συνεννόηση με φοιτητικές ενώσεις 2 ιδιωτικών πανεπιστημίων (στις οποίες η Πρωτοπορία πλειοψηφεί). Με δική τους συνθηματολογία, δικό τους πλαίσιο αποφάσισαν να «καπελλώσουν» και να αμαυρώσουν την εκδήλωση της ΦΕΠΑΝ παριστάνοντας τους «μεγάλους αγωνιστές» στα μάτια του φοιτητή ενώ κάθε χρόνο πορεύονται χέρι-χέρι με την Προοδευτική στις εκδηλώσεις της Αντιδημοκρατικής ΠΟΦΕΝ, στηρίζοντας τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Αυτό κινητοποίησε άμεσα την Α.Φ.ΕΠΑΛξη, όπου αν και 5η δύναμη στη ΦΕΠΑΝ μετά από δική της πρωτοβουλία γίνεται συνάντηση προέδρων των παρατάξεων τη Δευτέρα. Η Α.Φ ΕΠΑΛξη με γνώμονα την ενότητα της ΦΕΠΑΝ έστω και την υστάτη σε μια κοινή εκδήλωση με την παρουσία όλων που να διαλαλεί την ενότητα της Φοιτητικής Ένωσης, κατέθεσε ξεκάθαρη πρόταση και πλαίσιο, με συνθηματολογία όπου αναφερόταν μόνο σε: αποχώρηση Τουρκικών στρατευμάτων, αποχώρηση εποίκων, επιστροφή προσφύγων, Ελευθερία της Κύπρου και δικαίωση των ηρώων και του λαού μας. Αφού οι κομματικές παρατάξεις αδυνάτησαν να βρουν κάτι που να τους ενοχλεί στο πλαίσιο που καταθέσαμε, άρχισαν να βρίσκουν δικαιολογίες ότι είναι αργά, ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το πλαίσιο της κομματοκρατούμενης ΠΟΦΕΝ, ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι κοινό κλπ. Οι κομματικές παρατάξεις λοιπόν πέταξαν στα σκουπίδια μια ευκαιρία για κοινή εκδήλωση και ενότητα παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές μόνο και μόνο για να ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΘΥΜΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

Τελικά μετά από εκκλήσεις δικές μας για να πάμε σε νέα συνεδρία της ΦΕΠΑΝ και να ψηφιστεί νέο κοινό πλαίσιο, οι κομματικές παρατάξεις ήταν ανένδοτες και τα πράγματα έμειναν ως έχουν. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έκανε δική της την εκδήλωση της ΦΕΠΑΝ αμαυρώνοντας τη Φοιτητική Ένωση, η Προοδευτική πορεύθηκε μαζί με την κομματοκρατούμενη και αντιδημορκατική ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ και φώναξαν πως θέλουν να αναχθεί το ψευδοκράτος σε «συνιστών κρατίδιο» μιας μελλοντικής (έτσι τους είπαν) ομόσπονδης Κύπρου. Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ο ΑΓΩΝΑΣ με ανούσιες δικαιολογίες τορπίλισαν με το δικό τους τρόπο την ενότητα της Φοιτητικής Ένωσης.

Ως ΑΦ ΕΠΑΛξη δηλώνουμε για ακόμα μια φορά πως η ΦΕΠΑΝ έχει υποστεί αρκετά από τον κομματικό παρεμβατισμό στα φοιτητικά και ότι είναι καιρός οι φοιτητές να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να σταματήσουν να υπηρετούν όσους ξεφτίλισαν την πατρίδα μας με τις υποχωρήσεις και τα σκάνδαλα τους. Η κομματοκρατία τους βλάπτει σοβαρά το πανεπιστήμιο και την Πατρίδα μας.

Γραφείο Τύπου Α.Φ ΕΠΑΛξης

Leave a comment