Επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη σας αποστέλνω αυτή την επιστολή εκ μέρους της Ανεξάρτητης Φοιτητικής ΈΠΑΛξης με αφορμή την απόφαση του Πανεπιστημίου μας για την σύσταση του ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης «Νεόφυτος Χανδριώτης». Μέσα από δελτία τύπου εκφράσαμε την συμφωνία μας για την πρωτοβουλία του πανεπιστημίου μας για την σύσταση αυτού του ταμείου. Δυστυχώς δεν ήταν λίγα τα περιστατικά τα τελευταία έτη που συμφοιτητές μας αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και χρειάστηκαν οικονομική στήριξη και βοήθεια. Επίσης η ανάγκη για ίδρυση του ταμείου αυτού γίνεται περισσότερο επιτακτική όταν, δυστυχώς, το υφιστάμενο σύστημα ασφάλισης μέσω της Φοιτητικής Ένωσης κρίνεται ανεπαρκές.

Παρόλα αυτά με λύπη διαπιστώνουμε ότι το υφιστάμενο καταστατικό του ταμείου έχει πολλές και σοβαρές ελλείψεις. Το γεγονός ότι βιαστήκατε να το εφαρμόσετε από το νέο Ακαδημαϊκό έτος είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσει πολλές αντιδράσεις που εσείς δεν εκτιμήσατε σωστά και δεν κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δώσετε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Μετά από συνάντηση που είχε η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη με φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου την Δευτέρα 22 Αυγούστου εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες και προβληματισμοί από τους συμφοιτητές μας για κάποιες πρόνοιες του ταμείου. Εμείς όπως τους υποσχεθήκαμε σας μεταφέρουμε τους προβληματισμούς:

1)Ο εκβιαστικός χαρακτήρας του μέτρου με την άμεση σύνδεση του με την εγγραφή στο χειμερινό εξάμηνο είναι το λιγότερο απαράδεκτος και προκλητικός.

2)Υπάρχουν πολλοί φοιτητές που δεν λαμβάνουν επίδομα από την φοιτητική μέριμνα όμως εξακολουθούν να μην έχουν χρήματα για να καταβάλουν το ποσό. Βλέπετε ειδικά εμείς οι φοιτητές πολλές φορές πρέπει να πληρώσουμε μόνοι μας τα έξοδα διαβίωσής μας.

3)Ακόμα και οι φοιτητές που λαμβάνουν επίδομα από την Φ.Μ καλούνται να κάνουν το εξής τραγελαφικό, να καταβάλουν το ποσό και να τους επιστραφεί στην συνέχεια!

4)Υπάρχουν φοιτητές που έχουν ήδη κάποια υφιστάμενη ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με δελτία τύπου μας εκφράσαμε πολλές φορές την θέση ότι αυτοί οι φοιτητές πρέπει αν το επιθυμούν να ΑΠΑΛΛΑΧΤΟΥΝ από την εγγραφή τους στο ταμείο.

5)Τέλος βρίσκουμε επίσης απαράδεκτο το μέτρο της καταβολής του ποσού μέσω JCC αφού πολλοί συμφοιτητές μας δεν έχουν λογαριασμό στην συγκεκριμένη υπηρεσία και δεν δικαιούται κανένας να τους επιβάλει να κάνουν. Σε αυτό να συμπληρώσουμε ότι μόλις σήμερα(!) έγινε εφικτή η καταβολή του ποσού μέσω της φοιτητικής μέριμνας. Αλήθεια τι θα γίνει αύριο κύριε Πρύτανη αν σχηματιστούν ουρές έξω από τα γραφεία της φοιτητικής μέριμνας από φοιτητές που θέλουν να καταβάλουν το ποσό εκεί; Αντιλαμβάνεστε ότι την Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές;

Ελπίζουμε να συμμερίζεστε τις απόψεις και τους προβληματισμούς των φοιτητών και να κάνετε ΆΜΕΣΑ τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου το νεοσύστατο ταμείο να είναι πραγματικά για τον φοιτητή και όχι για τα μάτια του κόσμου θέλοντας να παρουσιάσετε το πανεπιστήμιο ως σύγχρονο και πρωτοποριακό. Υπάρχουν φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν εξάμηνο κύριε Πρύτανη γι’ αυτό ελπίζουμε να έχουμε σύντομα απαντήσεις στους προβληματισμούς μας αλλιώς επιφυλασσόμαστε ως παράταξη για ακόμα πιο δραστικές κινητοποιήσεις πριν από τις εγγραφές φυσικά.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Παφίτης

Εκπρόσωπος Τύπου Ανεξάρτητης Φοιτητικής ΈΠΑΛξης

Leave a comment