28 Οκτωβρίου, 2012

«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών.Μεταδίδομεν το πρώτον ανακοινωθέν του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου.Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από τις 0530 πρωινής την σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλήψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου.Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους.»1

Χαράματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός πρεσβευτής στην Ελλάδα Εμμανουέλε Γκράτσι, συναντά τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά στην οικία του στην Κηφισιά.Εκεί, του παραδίδει τελεσίγραφο με το οποίο η χώρα του, αξιώνει από την Ελλάδα να παραχωρήσει τμήματα του εθνικού της εδάφους για την προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων.Ο άξιος εκείνος εθνικός κυβερνήτης αντέταξε το ΟΧΙ στην ιταμή αυτή πρόκληση και οδήγησε την Ελλάδα στη δόξα.

Το εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Μεταξά, είχε μεριμνήσει για την προπαρασκευή που χρειαζόταν η χώρα, τόσο στον υλικό όσο και στον πνευματικό τομέα.Από την μια, η στρατιωτική ανόρθωση του ελληνικού στρατού στα 4 χρόνια διακυβέρνησης ήταν ραγδαία και αποτελεσματική, σε σημείο που η γραμμή Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα χαρακτηρίστηκε2 καλύτερη από την γραμμή Μαζινό στη Γαλλία.Από την άλλη, το φρόνημα και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού βρίσκονταν στα ύψη, με την πίστη για τις ατελείωτες δυνατότητες της φυλής.

Η σχετική παραφιλολογία ότι δήθεν οι Έλληνες στρατιώτες αντιμετώπισαν δειλούς, είναι εκτός από ανιστόρητη και μειωτική για την ηρωική τους προσπάθεια. Ο Ιταλικός στρατός πολέμησε σκληρά, με πάθος και πίστη στις φασιστικές του ιδέες.Και οι Έλληνες τον στρατό αυτό, τον νίκησαν.

Τέλος, για το ποιος είπε το ΟΧΙ την απάντηση μας δίνει ένας μεγάλος δημοκράτης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. «Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ευγνώμονες εις τον Ιωάννην Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος εις το σκοτάδι της νυκτός, το μέγα «ΟΧΙ». Λέγουν όσοι αντικρύζουν με εμπάθειαν αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της Ιστορίας, ότι το «ΟΧΙ» δεν το είπε ο Μεταξάς, ότι το είπεν ο ελληνικός λαός. Ναι, το είπεν ο ελληνικός λαός, αλλά αφού το είχε ειπεί ο Μεταξάς! Ο ατυχής και συμπαθής Εμμανουέλε Γκράτσι, εκτελών εντολήν που δεν του άρεσε διόλου, εξύπνησε την 3ην πρωϊνήν τον Μεταξά, και όχι τον ελληνικόν λαόν»3

1. Βιβλ.«Ιωάννης Μεταξάς» σελ.315
2. Σράιμπερ, στρατηγός της Βέρμαχτ (Γερμανικού στρατού ξηράς)
3. Βιβλ. «Τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου» 1939-1944 σελ.19-20

Ανδρέας Χριστοφή
1ο Έτος ΔΕΟΣafe_linkphoto

oxistinomospondia_giatiefafep_linkphoto

efafep_linkphoto

Κοινωνική Δικτύωση
Κατηγορίες