ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ-ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ως Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ έχουμε αποστείλει επιστολή στο Συμβούλιο Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και έχουμε έρθει σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές, με στόχο την έπαρση της σημαίας – σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση των Πανεπιστημιακών Αρχών πρόσφατα σε ανάλογο αίτημα για συμβολική ανάρτηση σημαίας, αναμένουμε επίσης θετική ανταπόκριση, ως συμβολική κίνηση με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης ενάντια σε κάθε κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προβάλλοντας παράλληλα την απαίτηση για δικαίωση των θυμάτων της γενοκτονίας.

Οι Πανεπιστημιακές αρχές δυστυχώς δεν έχουν δώσει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση, με πρόφαση γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην έχει αναρτηθεί η σημαία-σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου στο πανεπιστήμιο την 19η Μαϊου. Ως Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ όμως θεωρούμε πως το πανεπιστήμιο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε ανάλογες συμβολικές κινήσεις τόσο ιδαίτερα για την περίπτωση της Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και γενικότερα για Εθνικούς και ανθρωπιστικούς συμβολικούς λόγους, αφού ήταν θετικό ήδη σε πρόσφατο αίτημα για συμβολική ανάρτηση της σημαίας του «ουράνιου τόξου». Οι επαφές με τις πανεπιστημιακές αρχές θα συνεχιστούν.

19η ΜΑΪΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
353.000 ΨΥΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Α.Φ ΕΠΑΛΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ 13/5/2018

Συμπατριώτισσες Συμπατριώτες,

Η Τουρκική επεκτατική πολιτική συνεχίζει ακάθεκτη να απειλεί την εθνική και φυσική επιβίωση του Ελληνισμού σε Κύπρο, Θράκη και Αιγαίο. Οι Τουρκικές προκλήσεις, ως μέρος της ευρύτερης Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, θέτουν όσο ποτέ αλλότε την ανάγκη χάραξης από την πλευρά μας μιας Εθνικής στρατηγικής που να καταστεί ασπίδα κόντρα στην Τουρκική επεκτατικότητα, με στόχο την επιβίωση του Ελληνισμού στον τόπο μας. Η Εθνική μας επιβίωση είναι το θέμα που θα πρέπει να μας ενώνει ΟΛΟΥΣ. Ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες. Είναι καιρός να αγωνιστούμε ενωμένοι με μόνο στόχο τη λευτεριά της πατρίδας μας. Ας αφήσουμε πίσω όσα μας δίχαζαν τόσα χρόνια και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

44 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον τραγικό Ιούλη του 1974 που έβαλε τη μισή μας πατρίδα κάτω από τη μπότα του Τούρκου κατακτητή. 44 χρόνια ο πενταδάκτυλος περιμένει υπομονετικά να τον λυτρώσουμε από το πανί της κατοχής.
Σήμερα, με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών, Μητρετώδη και Κούκλατζη, και τον τερματισμό της Τουρκικής προκλητικότητας σε Κύπρο και Αιγαίο, απαιτούμε εν τέλει την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Οι ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας δεν μας εξουσιοδότησαν να διαγράψουμε 35 αιώνες Ελληνικής ιστορίας.
Όπως είπε και ένας Κύπριος λαϊκός ποιητής:
«που τες ρίζες του τζιείνος που ξομακρίζει, με που την ήλιο ρίζει φως, μήτε πατρίδα ρίζει»
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ – ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

24/4/2004 – 24/4/2018 ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

14 χρόνια μετά το βροντερό ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο βασισμένο στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία Σχέδιο ΑΝΑΝ, χρέος μας η μνήμη να παραμείνει άσβεστη και να σταθούμε ασπίδα κόντρα στα σχέδια όσων σκοπεύουν να επαναφέρουν και να μας παρουσιάσουν ένα νέο παραλλαγμένο σχέδιο Αναν θέλοντας να διαγράψουν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο λαός μας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κέντρο της πρωτεύουσας όπου κάποτε ήταν αναρτημένες επιγραφές με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, όπου την περίοδο πριν το δημοψήφισμα ξεχείλιζε από κόσμο στις διαδηλώσεις εναντίον του αισχρού σχεδίου Αναν, δυστυχώς η εικόνα που το χαρακτηρίζει πλέον είναι το παραεμπόριο με τα κατεχόμενα που δίνει και παίρνει καθημερινά ενισχύοντας την Τουρκική κατοχή.
Ως φοιτητές της Α.Φ ΕΠΑΛΞΗΣ, θεωρούμε χρέος μας την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να κρατείται η μνήμη άσβεστη και όποιος επισκέπται το κέντρο της πρωτεύουσας, λίγα μέτρα από το οδόφραγμα και την κατοχή, να του είναι ξεκάθαρο πως αυτός ο λαός μίλησε και ήταν ξεκάθαρος για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ του, αλλά διάφοροι ξένοι και εγχώριοι θέλουν να τον κάνουν να σωπάσει.

Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή…

Δυναμικό παρόν έδωσε η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ μαζί με τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις του ΕΦΑΕΦΠ και την Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών ΕΦΕΝ, στις επετειακές εκδηλώσεις για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Το πρωί της 1ης Απριλίου τελέστηκε τρισάγιο στα φυλακισμένα μνήματα, το απόγευμα διοργανώθηκε από τις φοιτητικές παρατάξεις του ΕΦΑΕΦΠ και τους μαθητές της ΕΦΕΝ πορεία από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας που κατέληξε στο στάδιο Ελευθερία όπου και ακολούθησε η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση.

Το έπος που έγραψαν τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του ανυπέρβλητου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει τη νεολαία του Κυπριακού Ελληνισμού και να την οπλίζει με θάρρος και θέληση να συνεχίσει τον αγώνα για απελευέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.

25η Μαρτίου 1821 – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

«Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα.»
Απόσπασμα από την ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Ως Α.Φ ΕΠΑΛΞΗ δηλώνουμε πως ο καλύτερος εορτασμός για την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης είναι η συνέχιση του αγώνα από κάθε μετερίζι για την εθνική μας απελευθέρωση. Το ΄21 έφτασε στην Κύπρο το ΄55, η πατρίδα μας όμως είναι ακόμα κατεχόμενη. Ο αγώνας των ρακένδυτων Ελλήνων του ΄21 ας γίνει φάρος που θα μας φωτίσει το δρόμο της λευτεριάς και της αξιοπρέπειας.